19 °C Budapest

Kék Kártya az EU-n kívülieknek? Több joguk lesz, mint nekünk!

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 14:00

Az unió belügyekért felelős miniszterei hivatalosan is támogatják az európai megállapodást a bevándorlással és a menekültekkel kapcsolatban. A francia kezdeményezéssel készült tervezet arra vonatkozóan tartalmaz iránymutatásokat, hogy hogyan is kellene kezelni a 27 EU-s országnak a bevándorlás kérdését.

Brice Hortefeux francia bevándorlási miniszter szerint végre sikerült egy átfogó, széleskörű megállapodást elérni. Azt is hozzátette, hogy a legfontosabb cél, hogy Európából ne csináljunk erődítményt, de ezzel szemben nem szabad minden feltétel nélkül megnyitni a kapukat sem.

A megállapodás általános politikai irányvonalakat ad meg az olyan területekre, mint a szokásos és rendhagyó bevándorlás, a határellenőrzés, a menekültek kezelésére vonatkozó irányelvek, vagy akár az eredet és tranzit országokkal való együttműködés.

Először is azt javasolja a paktum, hogy minden ország úgy szervezze a bevándorlási helyzetet, ahogyan az állam szükségletei és képességei engedik, vagyis ne fogadjanak korlátlan számú bevándorlót, ha az megterhelést jelent például a gazdaságra. Azokat pedig, akik hivatalos papírok nélkül tartózkodnak az adott országban, a hatóságoknak joguk van hazatoloncolni.

A paktum most fog az uniós tagok vezetőihez kerülni, a végső döntés az elfogadásról pedig várhatóan októberben fog megszületni.

Kék kártya

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A miniszterek ülésén azonban felvetődött egy uniós munkavállalási engedély bevezetése is, amit "Kék Kártyának" neveznének, az amerikai Zöldkártya után. Az új engedély lehetővé tenné az Európán kívülről érkező dolgozóknak a 27 ország bármelyikében munkát vállaljanak.

Ezzel kapcsolatban viszont érkezett olyan kritika, hogy még most is vannak olyan uniós országok, ahol más uniós tagoktól nem tudnak dolgozni menni az állampolgárok, mert még nem nyitották meg a kapuikat a kelet-európai országok dolgozói előtt, attól tartanak ugyanis, hogy az olcsó munkaerő elárasztaná az országot.

Jelenleg Ausztria, Belgium, Németország és Dánia is védi a munkapiacát az olcsóbb munkaerőtől. Ivan Langer cseh miniszter pont emiatt emelt szót, mert érdekes helyzetet szülne, ha az EU-n kívüli munkaerő kedvezőbb helyzetbe kerülne, mint a keleti uniós tagok.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?