14 °C Budapest

Kék Kártya az EU-n kívülieknek? Több joguk lesz, mint nekünk!

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 14:00

Az unió belügyekért felelős miniszterei hivatalosan is támogatják az európai megállapodást a bevándorlással és a menekültekkel kapcsolatban. A francia kezdeményezéssel készült tervezet arra vonatkozóan tartalmaz iránymutatásokat, hogy hogyan is kellene kezelni a 27 EU-s országnak a bevándorlás kérdését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Brice Hortefeux francia bevándorlási miniszter szerint végre sikerült egy átfogó, széleskörű megállapodást elérni. Azt is hozzátette, hogy a legfontosabb cél, hogy Európából ne csináljunk erődítményt, de ezzel szemben nem szabad minden feltétel nélkül megnyitni a kapukat sem.

A megállapodás általános politikai irányvonalakat ad meg az olyan területekre, mint a szokásos és rendhagyó bevándorlás, a határellenőrzés, a menekültek kezelésére vonatkozó irányelvek, vagy akár az eredet és tranzit országokkal való együttműködés.

Először is azt javasolja a paktum, hogy minden ország úgy szervezze a bevándorlási helyzetet, ahogyan az állam szükségletei és képességei engedik, vagyis ne fogadjanak korlátlan számú bevándorlót, ha az megterhelést jelent például a gazdaságra. Azokat pedig, akik hivatalos papírok nélkül tartózkodnak az adott országban, a hatóságoknak joguk van hazatoloncolni.

A paktum most fog az uniós tagok vezetőihez kerülni, a végső döntés az elfogadásról pedig várhatóan októberben fog megszületni.

Kék kártya

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A miniszterek ülésén azonban felvetődött egy uniós munkavállalási engedély bevezetése is, amit "Kék Kártyának" neveznének, az amerikai Zöldkártya után. Az új engedély lehetővé tenné az Európán kívülről érkező dolgozóknak a 27 ország bármelyikében munkát vállaljanak.

Ezzel kapcsolatban viszont érkezett olyan kritika, hogy még most is vannak olyan uniós országok, ahol más uniós tagoktól nem tudnak dolgozni menni az állampolgárok, mert még nem nyitották meg a kapuikat a kelet-európai országok dolgozói előtt, attól tartanak ugyanis, hogy az olcsó munkaerő elárasztaná az országot.

Jelenleg Ausztria, Belgium, Németország és Dánia is védi a munkapiacát az olcsóbb munkaerőtől. Ivan Langer cseh miniszter pont emiatt emelt szót, mert érdekes helyzetet szülne, ha az EU-n kívüli munkaerő kedvezőbb helyzetbe kerülne, mint a keleti uniós tagok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?