22 °C Budapest

Kék Kártya az EU-n kívülieknek? Több joguk lesz, mint nekünk!

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 14:00

Az unió belügyekért felelős miniszterei hivatalosan is támogatják az európai megállapodást a bevándorlással és a menekültekkel kapcsolatban. A francia kezdeményezéssel készült tervezet arra vonatkozóan tartalmaz iránymutatásokat, hogy hogyan is kellene kezelni a 27 EU-s országnak a bevándorlás kérdését.

Brice Hortefeux francia bevándorlási miniszter szerint végre sikerült egy átfogó, széleskörű megállapodást elérni. Azt is hozzátette, hogy a legfontosabb cél, hogy Európából ne csináljunk erődítményt, de ezzel szemben nem szabad minden feltétel nélkül megnyitni a kapukat sem.

A megállapodás általános politikai irányvonalakat ad meg az olyan területekre, mint a szokásos és rendhagyó bevándorlás, a határellenőrzés, a menekültek kezelésére vonatkozó irányelvek, vagy akár az eredet és tranzit országokkal való együttműködés.

Először is azt javasolja a paktum, hogy minden ország úgy szervezze a bevándorlási helyzetet, ahogyan az állam szükségletei és képességei engedik, vagyis ne fogadjanak korlátlan számú bevándorlót, ha az megterhelést jelent például a gazdaságra. Azokat pedig, akik hivatalos papírok nélkül tartózkodnak az adott országban, a hatóságoknak joguk van hazatoloncolni.

A paktum most fog az uniós tagok vezetőihez kerülni, a végső döntés az elfogadásról pedig várhatóan októberben fog megszületni.

Kék kártya

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A miniszterek ülésén azonban felvetődött egy uniós munkavállalási engedély bevezetése is, amit "Kék Kártyának" neveznének, az amerikai Zöldkártya után. Az új engedély lehetővé tenné az Európán kívülről érkező dolgozóknak a 27 ország bármelyikében munkát vállaljanak.

Ezzel kapcsolatban viszont érkezett olyan kritika, hogy még most is vannak olyan uniós országok, ahol más uniós tagoktól nem tudnak dolgozni menni az állampolgárok, mert még nem nyitották meg a kapuikat a kelet-európai országok dolgozói előtt, attól tartanak ugyanis, hogy az olcsó munkaerő elárasztaná az országot.

Jelenleg Ausztria, Belgium, Németország és Dánia is védi a munkapiacát az olcsóbb munkaerőtől. Ivan Langer cseh miniszter pont emiatt emelt szót, mert érdekes helyzetet szülne, ha az EU-n kívüli munkaerő kedvezőbb helyzetbe kerülne, mint a keleti uniós tagok.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM