13 °C Budapest

Magyar válság-reakció: kevesebbet vásárolunk

2009. szeptember 3. 11:02

A világ különböző részein másképpen reagálnak a fogyasztók a recesszióra. Míg az Egyesült Államokban és Európában a fogyasztók inkább spórolnak és az olcsóbb termékeket keresik, addig Magyarországon kevesebbet vásárolnak a megszokott fogyasztási cikkekből- derül ki a The Boston Consulting Group és a Gfk Hungária közös elemzéséből. Az biztos, hogy a megváltozott gazdasági helyzetben sokkal inkább magunkkal és családunkkal foglalkozunk.

Tovább csökkent a magyar háztartások fogyasztása az elmúlt fél évben, holott a szakértők azt várták, hogy Nyugat-Európához és Amerikához hasonlóan nálunk is inkább az olcsó termékek és a spórolás felé fordulnak majd a fogyasztók. Ugyanakkor mi magyarok meglehetősen "változatosan" reagáltunk a megváltozott körülményekre - derül ki a The Boston Consulting Group és a Gfk Hungária közös elemzéséből.

A felmérés szerint a magyar háztartások napi fogyasztási cikkekre 1 százalékkal kevesebbet költöttek 2009 első félévében, mint egy évvel korábban. Az első 3 hónapban 6,5, míg a második negyedévben 3,2 százalékkal kevesebbet vásároltunk, mint egy évvel korábban.

A szakértők szerint nem arról van szó, hogy az emberek rosszabb minőségű élelmiszereket kezdtek el fogyasztani, hanem visszaszorultak a kevésbé szükséges -például az utazási, kulturális- kiadások. 100 forintból 26 forintot költünk élelmiszerre, a kulturális fogyasztásra, a hírközlésre fordított költségek csökkennek, a lakásfenntartás költségei viszont növekedtek a 2000-es évek elejéhez képest.

Nyugaton megfigyelhető trend, hogy még a válságban is vannak olyan egyéni attitűdök, amire az emberek még ilyen nehéz körülmények között is szívesen költenek. Ilyenek például az édességek, otthoni szórakoztató-elektronikai eszközök: sokan ezekkel próbálják enyhíteni a válságból fakadó stresszt is. Magyarországon azonban ez a tendencia sem látható.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem