24 °C Budapest

Már közvilágításra sincs pénz!

2009. augusztus 28. 13:02

Nemcsak a háztartások szenvednek a kialakult válság kellemetlen mellékhatásai miatt, de az amerikai önkormányzatok is. Már a közvilágításon is spórolnának.

Az amerikai önkormányzatok tavaly óta sorra hozzák meg költségcsökkentő intézkedéseiket. Ahol a szokásos módszerek nem bizonyultak elegendőnek, ott egészen különös módon igyekeznek spórolni: például a közvilágítás csökkentésével.

A kaliforniai Santa Rosában két év alatt a város 15 ezer lámpájából hatezret szerelnek le. További háromezret időkapcsolóval látnak el, mely éjfél és reggel fél hat között lekapcsolja a világítást. A városvezetés számításai szerint ily módon évente 400 ezer dollárt spórolhatnak meg.

De nem Santa Rosa az egyetlen, ahol a világítással igyekeznek takarékoskodni. A massachusettsi North Andoverben a köztéri lámpák csaknem egyharmadát, 626 lámpát szerelnek le. A megtakarítás: 47 000 dollár. Szintén az államban, Cape Codon található Dennis, ahol 832 lámpa kiiktatásától évi 50 000 dollár megtakarítást várnak a városvezetők.

Minnesotában viszont megfordították a helyzetet, és nem a lámpák számát csökkentik, hanem a költségeit ellentételezik. Northfieldben például havi 2,25 dollárt számol fel a városvezetés családonként a közvilágításért, de már több mint 30 városban követik a módszert - csak az államon belül.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm