17 °C Budapest

Már közvilágításra sincs pénz!

2009. augusztus 28. 13:02

Nemcsak a háztartások szenvednek a kialakult válság kellemetlen mellékhatásai miatt, de az amerikai önkormányzatok is. Már a közvilágításon is spórolnának.

Az amerikai önkormányzatok tavaly óta sorra hozzák meg költségcsökkentő intézkedéseiket. Ahol a szokásos módszerek nem bizonyultak elegendőnek, ott egészen különös módon igyekeznek spórolni: például a közvilágítás csökkentésével.

A kaliforniai Santa Rosában két év alatt a város 15 ezer lámpájából hatezret szerelnek le. További háromezret időkapcsolóval látnak el, mely éjfél és reggel fél hat között lekapcsolja a világítást. A városvezetés számításai szerint ily módon évente 400 ezer dollárt spórolhatnak meg.

De nem Santa Rosa az egyetlen, ahol a világítással igyekeznek takarékoskodni. A massachusettsi North Andoverben a köztéri lámpák csaknem egyharmadát, 626 lámpát szerelnek le. A megtakarítás: 47 000 dollár. Szintén az államban, Cape Codon található Dennis, ahol 832 lámpa kiiktatásától évi 50 000 dollár megtakarítást várnak a városvezetők.

Minnesotában viszont megfordították a helyzetet, és nem a lámpák számát csökkentik, hanem a költségeit ellentételezik. Northfieldben például havi 2,25 dollárt számol fel a városvezetés családonként a közvilágításért, de már több mint 30 városban követik a módszert - csak az államon belül.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?