21 °C Budapest

Itt-ott jó lehet még a cafetéria

2009. július 21. 09:02

Annak ellenére, hogy a jövőben adó terheli a béren kívüli juttatásokat, a cégeknek 2010-től is megéri élni ezekkel a lehetőségekkel - legalábbis a Nexon tegnapi közleménye szerint.

Az Országgyűlés korábbi döntése szerint jövőre az adómentes természet- és pénzbeni juttatások adómentessége csaknem teljesen megszűnik, ám az általános, 54 százalékos adómérték mellett bevezetnek egy kedvezményes, 25 százalékos kulcsot is.

Előbbi többek között a hidegétel-utalványokra és a csekély értékű ajándékokra vonatkozik, utóbbi pedig az üdülési csekkekre, a melegétel-utalványokra, valamint a helyi közlekedési bérletekre. Ezek mellett kedvezményes adó terheli a munkáltató önkéntes pénztári befizetését, az iskolarendszerű képzés finanszírozását, valamint a iskolakezdési támogatást. Az elfogadott rendelkezések alapján adómentes marad a munkáltató által nyújtott kedvezményes számítógép- és internethasználat, miközben a munkaadó által biztosított lakáscélú támogatás adóterhet nem viselő járandóság lesz.

Korábban: Az utalvány megvonása helyett nem jár fizetésemelés

Az adóteher bevezetése ellenére a jövőben is érdemes megőrizni a cafeteria-rendszert. Főleg, hogy - 32 százalékos személyi jövedelemadóval számolva - ezekkel bruttó százezer forintos bérjellegű juttatás mellett több mint 50 ezer forintos megtakarítás érhető el havi szinten.

Korábban: Az írmagját is ki kellene irtani a cafeteriának - Portfólió-vélemény

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05