5 °C Budapest

Így spórolj az iskolakezdésen! Hasznos tanácsok

2009. augusztus 18. 05:55

Néhány hét múlva kezdődik a tanév, a szülők pedig csak kapkodják a fejüket: tíz és tízezer forintokba kerül a gyerek beiskolázása. Most ahhoz adunk tanácsokat, mire figyeljünk, hogy spóroljunk a tanévkezdésen.


Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára múlt héten elmondta, hogy a tankönyves szövetséggel egyeztetve nem változtattak az árkorláton. Az iskolák 3475-féle tankönyvből rendelhetnek, a kormány összesen közel 7 milliárd forinttal támogatja az ingyenes, illetve kedvezményes tankönyvellátást, a kiadványok felét így gyakorlatilag az állam fizeti ki. A költségvetés a tanulók tankönyvellátáshoz általános támogatásként ezer forint hozzájárulást biztosít, a tanulók ingyenes tankönyvellátásához pedig tízezer forintot.

Ingyen kaphatja a tankönyvet, aki tartósan beteg, testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, illetve három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Ingyenes tankönyvellátásra mintegy 600 ezer gyermek jogosult.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint egy kétgyermekes család esetében a tavalyinál akár 20 százalékkal is többe kerülhet az iskolakezdés. Az egyesület ezért is ad hasznos tanácsokat az iskolakezdés költségeinek csökkentésére.

Talán a legfontosabb, hogy a szülők ne felejtsék el minél előbb igényelni a családi pótlékot, ha a tanuló elmúlt 18 éves (ami az új rendelkezés szerint korukig csak 20 éves korukig jár a közoktatásban tanulóknak). Ne felejts el kikérni munkáltatódtól az iskolakezdési támogatást!

Figyelj a vásárlásnál!

Ne ugorj bele meggondolatlanul a vásárlásokba, keresd az akciókat, árleszállításokat, de figyelj oda, mit veszel, hiszen lehet, hogy az akciós termékek lehet rossz minőségűek. Ne vegyél előre becsomagolt füzetet vagy írószert, mert sok helyen felesleges dolgokat is beleraknak az egységcsomagba -inkább kérdezd meg a tanítót, mire is lesz szükség.

Ne vegyél olyan drága taneszközöket, amelyek elvesztése gondot okoz, sem olyan márkás felszereléseket, amit a gyermek osztálytársainak szülei nem tudnak megvenni, hivalkodásnak tekintik és kiközösíthetik maguk közül. Ez sajnos fordítva is igaz, ha a többieknek márkás dolgaik vannak, lenézhetik azokat a társaikat, akiknek nem telik rá.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó, több mint 30 éve a pályán levő tanítónő szerint akár a legolcsóbb 9 forintos füzet (mi az Interspar akciós katalógusában találtuk ezt az árat) is megfelelhet az igényeknek -érdemes vásárlás előtt megkérdezni az osztályfőnököt. 

 

Kapcsolódó cikkünk:Hatalmas tanszer-vásár: elképesztő olcsóság!


A tanítók általában még év végén közlik a szülővel, hogy a következő tanévben milyen felszerelésekre is lesz szükség, ezeket célszerű idejében beszerezni.

Mindenképp szükséges megfelelő csomagolópapírt, füzetborítót is vásárolnunk - az öntapadós is tökéletesen megfelel. Jól jöhet egy kemény, doboz-szerű füzettartó, gumis mappa is, ami akár éveken keresztül megóvja a gyerek füzeteit.

Szakértőnk úgy látja: sok esetben érdemes néhány tíz forinttal többet áldozni a közismert írószermárkák termékeire, hiszen ezek jó eséllyel tartósabbak, megbízhatóbbak, mint az áruházak legolcsóbbjai.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?