13 °C Budapest

Nem divat a házasság: 130 éve nem látott számok

Pénzcentrum
2009. augusztus 17. 09:17

130 éve éltek utoljára ilyen kevesen házasságban, mint 2008-ban, de a frissen kötött frigyek száma is első világháború óta nem látott mélyponton van. A szocpol eltörlése valószínűleg szintén nem kedvez a statisztikáknak.

A KSH adatai szerint a házasságkötések számának csökkenése már évtizedek óta megfigyelhető: 1980-ban több mint 80 ezer házasságot kötöttek Magyarországon, 1990-ben már csak 66 ezret, 2001-ben 43 ezret, tavaly pedig alig több, mint 40 ezret. Az ezer házasságkötésre jutó válások száma viszont éppen ellenkezőleg alakult, 1980-ban még 346, 1990-ben 374, 2001-ben 559, tavaly pedig 630 pár köszönt el egymástól hivatalosan is.

Pongrácz Tiborné demográfus szerint az anyagi előnyök és a házasodási vagy válási kedv szorosan összefüggenek, így a szocpol eltörlése rontani fog a számokon. A 70-es években kimutathatóan nőtt a válások száma, mert a párok szerették volna megtartani a második ingatlanjukat is, de ezt házaspárként az akkori szabályok szerint nem tehették meg, külön-külön viszont igen - magyarázza.

Kutatások szerint az élettársi kapcsolatok még a házasságoknál is ingatagabbak, és ezekből a kapcsolatokból kevesebb gyerek születik.

Persze a házasok továbbra is élvezhetnek bizonyos előnyöket: örökölhetnek egymás után, közösen fogadhatnak örökbe, és ha gyerekük születik, nincs szükségük apasági nyilatkozatra. A kedvezményes hitelkonstrukciók egy részénél is előnyben vannak, azonban a trend megfordításához még nagyobb ösztönzőkre, kedvezményekre lenne szükség.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem