2 °C Budapest

Második hónapja javul a GKI konjunktúraindexe

2009. július 1. 07:02

Júniusban a tavaly október óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után második hónapja emelkedett a GKI-konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti szféra és a fogyasztók várakozása egyaránt idei legkedvezőbb - bár továbbra is nagyon pesszimista - értékét vette fel.

Az ipari bizalmi index már harmadik egymást követő hónapban emelkedett. Jobb lett az elmúlt időszak termelésének, a következő időszak kilátásainak és a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek is - a megítélése. Hosszú idő óta először emelkedett az építőipari bizalmi index. Az elmúlt három hónap termelési színvonalát és a rendelésállományt is jobbnak látták a válaszolók.

Az iparihoz hasonlóan a kereskedelmi bizalmi index értéke is harmadik hónapja emelkedik. Júniusban a rendelések várható alakulását számottevően, az eladási pozíciót enyhén kedvezőbbnek látták a cégek az előző hónaphoz képest, miközben a készletszint megítélése nem változott. A szolgáltatói bizalmi index viszont a májusi számottevő növekedés után ismét enyhén visszaesett, legnagyobb mértékben az üzletmenet megítélése romlott.

Az ipari cégek lényegében nem számítottak árváltozásra, az építőipariak a korábbinál kisebb arányban készültek árcsökkentésre. A kereskedelemben és a lakosság körében pedig - nyilván az adóemelések hatására - jelentősen megemelkedett a várt áremelkedés mértéke. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a szolgáltatók körében gyengült. A lakosság körében pedig jelentősen csökkent a munkanélküliségtől való félelem. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban, a kereskedelemben és a lakosság körében javult, az építőiparban és a szolgáltatói szférában romlott.

Forrás: GKI Zrt.

A májusi fordulópont után júniusban ismét érezhetően nőtt a GKI fogyasztói bizalmi indexének értéke. Így valamivel kedvezőbb - pontosabban kevésbé pesszimista - lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövidtávú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 8. 11:03