20 °C Budapest

Második hónapja javul a GKI konjunktúraindexe

2009. július 1. 07:02

Júniusban a tavaly október óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után második hónapja emelkedett a GKI-konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti szféra és a fogyasztók várakozása egyaránt idei legkedvezőbb - bár továbbra is nagyon pesszimista - értékét vette fel.

Az ipari bizalmi index már harmadik egymást követő hónapban emelkedett. Jobb lett az elmúlt időszak termelésének, a következő időszak kilátásainak és a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek is - a megítélése. Hosszú idő óta először emelkedett az építőipari bizalmi index. Az elmúlt három hónap termelési színvonalát és a rendelésállományt is jobbnak látták a válaszolók.

Az iparihoz hasonlóan a kereskedelmi bizalmi index értéke is harmadik hónapja emelkedik. Júniusban a rendelések várható alakulását számottevően, az eladási pozíciót enyhén kedvezőbbnek látták a cégek az előző hónaphoz képest, miközben a készletszint megítélése nem változott. A szolgáltatói bizalmi index viszont a májusi számottevő növekedés után ismét enyhén visszaesett, legnagyobb mértékben az üzletmenet megítélése romlott.

Az ipari cégek lényegében nem számítottak árváltozásra, az építőipariak a korábbinál kisebb arányban készültek árcsökkentésre. A kereskedelemben és a lakosság körében pedig - nyilván az adóemelések hatására - jelentősen megemelkedett a várt áremelkedés mértéke. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a szolgáltatók körében gyengült. A lakosság körében pedig jelentősen csökkent a munkanélküliségtől való félelem. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban, a kereskedelemben és a lakosság körében javult, az építőiparban és a szolgáltatói szférában romlott.

Forrás: GKI Zrt.

A májusi fordulópont után júniusban ismét érezhetően nőtt a GKI fogyasztói bizalmi indexének értéke. Így valamivel kedvezőbb - pontosabban kevésbé pesszimista - lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövidtávú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm