7 °C Budapest

Ma kezdődik az EP-szavazás - de kit érdekel?

Pénzcentrum
2009. június 4. 08:15

Nagy-Britanniában és Hollandiában már ma, hat tagállamban pénteken és szombaton, tizenkilencben pedig vasárnap szavazhat összesen 375 millió polgár. Elképzelhető, hogy az eddigi legalacsonyabb lesz a részvétel

Az összesített eredményeket az Európai Parlament sajtószolgálata vasárnap este tíz óra utánra ígéri. Megváltozik a frakcióalapítás rendje is, így az erőviszonyok később tisztulnak le: a továbbiakban nem hat országból 20 képviselő, hanem hét országból 25 hozhat létre csoportot.

Brüsszelben máris aggódnak, mi lesz, ha a brit és a holland sajtó megszellőzteti a voksolás idején készülő exit pollokat, mert az eredmények esetleg befolyásolják más tagországok polgárait. Ám az uniós szabály csak azt mondja ki, hogy a hivatalos végeredményt nem tehetik közzé a választási bizottságok.

Kérdés, hogy a folyamatosan csökkenő érdeklődés milyen politikai hatásokat vált ki. Míg az első közvetlen választás során, 1979-ben még 62 százalékos volt a részvétel, addig 2004-ben már csak 45. Jelenleg a felmérések azt gyanítják, hogy jó, ha a jogosultak harmada az urnák elé járul: az emberek kiábrándultak a gazdasági válság miatt, és egyre kevesebbet tudnak a parlamenti munkáról, döntésekről. Ám a választás közeledtével növekedik a részvételi kedv. Ha mégis kevesen mennek el szavazni, az kedvezhet a szélsőségnek a bal- és a jobboldalon egyaránt, illetve az uniót gyanakodva figyelő antiföderális erőknek.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?