22 °C Budapest

Ma kezdődik az EP-szavazás - de kit érdekel?

Pénzcentrum
2009. június 4. 08:15

Nagy-Britanniában és Hollandiában már ma, hat tagállamban pénteken és szombaton, tizenkilencben pedig vasárnap szavazhat összesen 375 millió polgár. Elképzelhető, hogy az eddigi legalacsonyabb lesz a részvétel

Az összesített eredményeket az Európai Parlament sajtószolgálata vasárnap este tíz óra utánra ígéri. Megváltozik a frakcióalapítás rendje is, így az erőviszonyok később tisztulnak le: a továbbiakban nem hat országból 20 képviselő, hanem hét országból 25 hozhat létre csoportot.

Brüsszelben máris aggódnak, mi lesz, ha a brit és a holland sajtó megszellőzteti a voksolás idején készülő exit pollokat, mert az eredmények esetleg befolyásolják más tagországok polgárait. Ám az uniós szabály csak azt mondja ki, hogy a hivatalos végeredményt nem tehetik közzé a választási bizottságok.

Kérdés, hogy a folyamatosan csökkenő érdeklődés milyen politikai hatásokat vált ki. Míg az első közvetlen választás során, 1979-ben még 62 százalékos volt a részvétel, addig 2004-ben már csak 45. Jelenleg a felmérések azt gyanítják, hogy jó, ha a jogosultak harmada az urnák elé járul: az emberek kiábrándultak a gazdasági válság miatt, és egyre kevesebbet tudnak a parlamenti munkáról, döntésekről. Ám a választás közeledtével növekedik a részvételi kedv. Ha mégis kevesen mennek el szavazni, az kedvezhet a szélsőségnek a bal- és a jobboldalon egyaránt, illetve az uniót gyanakodva figyelő antiföderális erőknek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05