14 °C Budapest

Az európai gazdaságnak jól jön a BL döntő

Pénzcentrum
2009. május 27. 10:34

110 millió euró jár az UEFA Bajnokok Ligája szerdai döntőjében győztes csapatnak. Ez a meccs mintegy 310 millió euró profitot jelenthet az európai gazdaság számára - derül ki a MasterCard, a verseny hivatalos főszponzorának megbízásából készült kutatásból.

A MasterCard évek óta közzéteszi felmérését az UEFA Bajnokok Ligája döntőjének pénzügyi vonatkozásairól. Idén a győztes várható nyeresége mellett a tanulmány azt is vizsgálta, hogy a recesszióban lévő európai gazdaság milyen bevételt remélhet a római mérkőzéstől.

A kutatás szerint az FC Barcelona és a Manchester United FC bevételét elsősorban az elért helyezésért járó díj, a játékosok értéknövekedése és a növekvő szponzori érdeklődés adja, de fontos forrást jelent a csapatoknak a televíziós közvetítési jogokból és a jövő szezon bérleteladásaiból származó bevétel is. A döntő győztese 110 milliós bevétellel számolhat, míg a vesztes fél 65 millió eurós vigaszdíjat könyvelhet el - állítja a tanulmány.

A MasterCard kalkulációjából kiderül az is, hogy a 2009-es döntő - a várható 310 millió eurós forgalomnövekedéssel - nagyobb hatással lesz az európai gazdaságra, mint a tavalyi finálé 267 millió eurós mérlege. Ez a gazdasági recesszió miatt van így - emeli ki a tanulmány, - hiszen a válság új közönséget teremt mind a futball drukkerek, mind a támogató szervezetek körében. Itt egyrészt azokról az emberekről van szó, akik bár azelőtt nem foglalkoztak az UEFA Bajnokok Ligájával, a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzetben keresik a szórakozás új formáit. A friss fogyasztói

réteg másik részét a BL kedvező ár-érték arányú média megjelenéseit kihasználni vágyó vállalatok alkotják. A recesszió miatt keletkezett pluszérdeklődés akár 25 millió
euróval is növelheti a BL-döntő kereskedelmi forgalmát - mutat rá a kártyatársaság tanulmánya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A válság tehát jól jöhet a sportnak, illetve válság idején a sport jó tesz a gazdaságnak - állítja a tanulmányt készítő sport-közgazdász, Simon Chadwick. Ezt a gazdasági trendet idén már más, nagy horderejű sporteseményeknél is felismerték, például az amerikai NFL Superbowl esetében, ahol a nézőszám és a reklámköltések is emelkedtek 2008-hoz képest.

A döntő színhelyét adó város, Róma várhatóan 45 millió euró bevételhez jut, ami elsősorban kiskereskedelmi bevételekből adódik, hiszen a szurkolók nem csak a stadionokban, de a vendéglátóhelyeken, klubokban, boltokban és a szállodákban is fizetővendégek. Összehasonlításképpen: az UEFA Bajnokok Ligája döntőből Moszkva bevétele tavaly 44,5 millió euró volt, Athén pedig 26 millió eurós bevételt könyvelhetett el a 2007-es finálé megrendezéséért - áll a MasterCard tanulmányában.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem