14 °C Budapest

Hatalmas élet lesz idén a Balatonnál - te ott leszel?

Pénzcentrum
2009. május 18. 06:20

Minden rosszban van valami jó és ez elmondható a gazdasági válság sokszor átkozott hatásairól is. Mert bár fogy a pénz a családok számláiról és a mélybe hullott a forint árfolyama a nemzetközi devizákkal szemben, a Balaton ennek köszönhetően újra a figyelem középpontjába kerülhet, ha eljön a nyaralás ideje.

Érdekes évet zárhat idén a Balaton - fogalmazott óvatosan Balázs Árpád, Siófok polgármestere. A szállodák forgalma ugyanis az utóbbi években jellemezően két komponensből állt össze. Az egyik a céges rendezvények piaca: Siófokon a szállodák nagy többsége meetingekből és konferenciákból tartja magát fenn az elő- és utószezon hétköznapjain, amikor a vendégforgalom egyébként meglehetősen gyér. Ezek száma azonban a válság hatására nagyon lecsökkent, az előzetes felmérések szerint idén az előszezonban 20 százalékkal kevesebb vállalati rendezvényt tartottak a siófoki szállodákban, mint egy évvel korábban.

A vendégek száma azonban már most örvendetesen nőtt. Már az előszezonban látszott, hogy élénkebb a kereslet és az internetes előfoglalások száma is emelkedik. Amennyiben tehát az időjárás is úgy akarja, az idei év - a gazdasági válság ellenére is - legalább olyan bevételt hozhat a balatoni települések számára, mint a tavalyi. Már csak azért is, mert a nagyobb településeken egymást érik a rendezvények, minden hétvégére jut valamilyen tematikus esemény a nagyobb városokban. Siófokon például június elején tókerülő kerékpárversenyt tartanak, júliusban pedig minden hét elején a főtéren tartanak New Orleans jazz estet.

Mivel Siófok nem csak a célirányosan ide érkezőket fogadja, de a környező településekről is érkeznek vendégek az események idejére, ezért elsősorban a közlekedést és a parkolási lehetőségeket javították fel az idei szezonra. Ezen felül javult a strandok minősége is, hogy tényleg minden adott legyen a felhőtlen kikapcsolódáshoz.

Nagy a készülődés a Balaton északi oldalán is. Bár a nehéz gazdasági helyzet miatt szinte lehetetlen megsaccolni, hogy valójában milyen év is lesz az idei, az biztos, hogy Balatonfüred bizakodóan nézhet elébe - mondta Cserép László, az önkormányzati hivatal kulturális osztályvezetője. Már csak azért is, mert miközben tavaly "pangott" a Balaton, Füreden sikerült 10 százalékkal növelni a vendégéjszakák számát 2007-hez képest. Füreden nagyrészt befejeződött a híres Tagore-sétány felújítása, ám a város nem csak az esztétikai, hanem sokszínű kulturális programokkal is igyekszik minél több turistát és pihenni vágyót a városba vonzani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szinte minden hétvégén lesz valamilyen fesztivál: a híres júliusi Anna-bálon kívül megrendezik tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Jókai-napokat, lesz nemzetközi művészeti dzsembori és Korok fesztiválja is. De megtalálják a számításukat a sportok szerelmesei is. A hétvégén rendezték az évadnyitó vitorlásversenyt, ám lesz az idén Junior 420-as és 470-es EB, az elmaradhatatlan Kékszalag és szeptemberben félsziget-kerülő vitorlázás is. Ezen felül idén a városban kerül megrendezésre a Triatlon Európa-bajnokság is.

Cserép szerint minden adott ahhoz, hogy kiváló legyen az idei év, hiszen a gyengébb forint nem csak azt jelenti, hogy kevesebb magyar megy külföldre nyaralni, de egyben azt is, hogy több külföldi érkezik hazánkba. Már az előszezonban érződött, hogy Ausztrián kívül idén Szlovákia lehet a másik fő küldő ország, ahonnan nézve az euró bevezetése óta kifejezetten olcsó országnak számít hazánk.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17