Hatalmas élet lesz idén a Balatonnál - te ott leszel?

Pénzcentrum
2009. május 18. 06:20

Minden rosszban van valami jó és ez elmondható a gazdasági válság sokszor átkozott hatásairól is. Mert bár fogy a pénz a családok számláiról és a mélybe hullott a forint árfolyama a nemzetközi devizákkal szemben, a Balaton ennek köszönhetően újra a figyelem középpontjába kerülhet, ha eljön a nyaralás ideje.

Érdekes évet zárhat idén a Balaton - fogalmazott óvatosan Balázs Árpád, Siófok polgármestere. A szállodák forgalma ugyanis az utóbbi években jellemezően két komponensből állt össze. Az egyik a céges rendezvények piaca: Siófokon a szállodák nagy többsége meetingekből és konferenciákból tartja magát fenn az elő- és utószezon hétköznapjain, amikor a vendégforgalom egyébként meglehetősen gyér. Ezek száma azonban a válság hatására nagyon lecsökkent, az előzetes felmérések szerint idén az előszezonban 20 százalékkal kevesebb vállalati rendezvényt tartottak a siófoki szállodákban, mint egy évvel korábban.

A vendégek száma azonban már most örvendetesen nőtt. Már az előszezonban látszott, hogy élénkebb a kereslet és az internetes előfoglalások száma is emelkedik. Amennyiben tehát az időjárás is úgy akarja, az idei év - a gazdasági válság ellenére is - legalább olyan bevételt hozhat a balatoni települések számára, mint a tavalyi. Már csak azért is, mert a nagyobb településeken egymást érik a rendezvények, minden hétvégére jut valamilyen tematikus esemény a nagyobb városokban. Siófokon például június elején tókerülő kerékpárversenyt tartanak, júliusban pedig minden hét elején a főtéren tartanak New Orleans jazz estet.

Mivel Siófok nem csak a célirányosan ide érkezőket fogadja, de a környező településekről is érkeznek vendégek az események idejére, ezért elsősorban a közlekedést és a parkolási lehetőségeket javították fel az idei szezonra. Ezen felül javult a strandok minősége is, hogy tényleg minden adott legyen a felhőtlen kikapcsolódáshoz.

Nagy a készülődés a Balaton északi oldalán is. Bár a nehéz gazdasági helyzet miatt szinte lehetetlen megsaccolni, hogy valójában milyen év is lesz az idei, az biztos, hogy Balatonfüred bizakodóan nézhet elébe - mondta Cserép László, az önkormányzati hivatal kulturális osztályvezetője. Már csak azért is, mert miközben tavaly "pangott" a Balaton, Füreden sikerült 10 százalékkal növelni a vendégéjszakák számát 2007-hez képest. Füreden nagyrészt befejeződött a híres Tagore-sétány felújítása, ám a város nem csak az esztétikai, hanem sokszínű kulturális programokkal is igyekszik minél több turistát és pihenni vágyót a városba vonzani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szinte minden hétvégén lesz valamilyen fesztivál: a híres júliusi Anna-bálon kívül megrendezik tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Jókai-napokat, lesz nemzetközi művészeti dzsembori és Korok fesztiválja is. De megtalálják a számításukat a sportok szerelmesei is. A hétvégén rendezték az évadnyitó vitorlásversenyt, ám lesz az idén Junior 420-as és 470-es EB, az elmaradhatatlan Kékszalag és szeptemberben félsziget-kerülő vitorlázás is. Ezen felül idén a városban kerül megrendezésre a Triatlon Európa-bajnokság is.

Cserép szerint minden adott ahhoz, hogy kiváló legyen az idei év, hiszen a gyengébb forint nem csak azt jelenti, hogy kevesebb magyar megy külföldre nyaralni, de egyben azt is, hogy több külföldi érkezik hazánkba. Már az előszezonban érződött, hogy Ausztrián kívül idén Szlovákia lehet a másik fő küldő ország, ahonnan nézve az euró bevezetése óta kifejezetten olcsó országnak számít hazánk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem