Nagyokat bakizott a jegybank

2009. május 11. 09:32

Többen is bírálták Magyar Nemzeti Bank teljesítményét, főként a pénzügyi válság begyűrűzése óta. A hazai szakértők elsősorban a jegybank kommunikációját kifogásolták - írta a Világgazdaság.

Valószínűleg abban hibázott az MNB, hogy az amúgy is jelentős forintgyengülés mellett folyamatosan hangoztatták, a gyenge árfolyam nem okoz gondot - véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Még konkrét árfolyamszintek is elhangzottak az elnökség részéről - tette hozzá. Emögött az az elképzelés húzódhatott meg, hogy a jelenlegi válság negatív hatásait a reálárfolyam leértékelődésével lehetne tompítani. A magas eladósodottság és főleg a devizahitelek magas aránya miatt azonban mindez csak további keresletcsökkenéshez és a pénzügyi stabilitás megingásához vezetett. Amikor ezt belátta a jegybank, visszakozni kényszerült, száznyolcvan fokos fordulattal elkezdte védeni a forint árfolyamát.

A kamatpolitikával nem volt különösebb gond Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint sem. Talán csak az egyetlen rendkívüli időpontban, tehát nem kamatdöntőnek meghirdetett ülésen hozott kamatcsökkentés nevezhető utólag furcsának szerinte. Már csak azért is védhető a kamatpolitika, mert nem lehetett még az év elején sem látni, hogy a régió ennyire a nemzetközi sajtó érdeklődésének homlokterébe kerülhet. A kommunikáció azonban Török szerint is hagyott kívánnivalót maga után, vagyis hiba volt a gyenge forint mellett lándzsát törni. A márciusi hirtelen árfolyamzuhanásra is meglehetősen lassan reagált a jegybank vezetősége, ez a szakember szerint komoly károk elkerülését tette volna lehetővé. Emellett a jegybank makrogazdasági prognózisát is kritizálta Török: elveszítette az MNB stábja a korábbi, várakozásokat befolyásolni képes "horgony" szerepét. Korábban a szakértői körökben nem kérdőjelezték meg a jegybank növekedési, illetve államháztartási előrejelzéseit, most viszont csak az események után kullogtak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm