15 °C Budapest

Nagyokat bakizott a jegybank

2009. május 11. 09:32

Többen is bírálták Magyar Nemzeti Bank teljesítményét, főként a pénzügyi válság begyűrűzése óta. A hazai szakértők elsősorban a jegybank kommunikációját kifogásolták - írta a Világgazdaság.

Valószínűleg abban hibázott az MNB, hogy az amúgy is jelentős forintgyengülés mellett folyamatosan hangoztatták, a gyenge árfolyam nem okoz gondot - véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Még konkrét árfolyamszintek is elhangzottak az elnökség részéről - tette hozzá. Emögött az az elképzelés húzódhatott meg, hogy a jelenlegi válság negatív hatásait a reálárfolyam leértékelődésével lehetne tompítani. A magas eladósodottság és főleg a devizahitelek magas aránya miatt azonban mindez csak további keresletcsökkenéshez és a pénzügyi stabilitás megingásához vezetett. Amikor ezt belátta a jegybank, visszakozni kényszerült, száznyolcvan fokos fordulattal elkezdte védeni a forint árfolyamát.

A kamatpolitikával nem volt különösebb gond Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint sem. Talán csak az egyetlen rendkívüli időpontban, tehát nem kamatdöntőnek meghirdetett ülésen hozott kamatcsökkentés nevezhető utólag furcsának szerinte. Már csak azért is védhető a kamatpolitika, mert nem lehetett még az év elején sem látni, hogy a régió ennyire a nemzetközi sajtó érdeklődésének homlokterébe kerülhet. A kommunikáció azonban Török szerint is hagyott kívánnivalót maga után, vagyis hiba volt a gyenge forint mellett lándzsát törni. A márciusi hirtelen árfolyamzuhanásra is meglehetősen lassan reagált a jegybank vezetősége, ez a szakember szerint komoly károk elkerülését tette volna lehetővé. Emellett a jegybank makrogazdasági prognózisát is kritizálta Török: elveszítette az MNB stábja a korábbi, várakozásokat befolyásolni képes "horgony" szerepét. Korábban a szakértői körökben nem kérdőjelezték meg a jegybank növekedési, illetve államháztartási előrejelzéseit, most viszont csak az események után kullogtak.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17