9 °C Budapest

Simor: "Idén megfeleződhet a magyar bankrendszer nyeresége"

Pénzcentrum
2009. április 24. 09:00

A magyar bankrendszer 2008-as, közel 400 milliárd forintos nyeresége megfeleződhet, legrosszabb esetben el is tűnhet az idén - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezvényén.

A magyar bankok rossz hiteleinek állománya a korábbi 1 %-ról 3 %-ra nőhet, ennek nyomán következhet be a bankok nyereségének csökkenése - jelezte a jegybank elnöke.

Simor elmondta, hogy jelenleg a magyar bankok tőkemegfelelési mutatója 8-14 % közötti, az átlag 10 % fölött van, ami megfelelő, hiszen a követelmény 8 %. Ugyanakkor az MNB által készített stresszteszt azt mutatja, hogy ha a magyar GDP 10 %-kal esik vissza idén, a magyar bankrendszernek 1 milliárd euró tőkepótlásra van szüksége.

"Ennek megvan a fedezete, mivel az IMF-től felvett hitelből a magyar kormány félretett 2,5 milliárd eurót, így ez az összeg rendelkezésre áll, ha a magyar bankok feltőkésítettsége ezt szükségessé teszi" - fogalmazott a jegybankelnök.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem