2 °C Budapest

Simor: "Idén megfeleződhet a magyar bankrendszer nyeresége"

Pénzcentrum
2009. április 24. 09:00

A magyar bankrendszer 2008-as, közel 400 milliárd forintos nyeresége megfeleződhet, legrosszabb esetben el is tűnhet az idén - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezvényén.

A magyar bankok rossz hiteleinek állománya a korábbi 1 %-ról 3 %-ra nőhet, ennek nyomán következhet be a bankok nyereségének csökkenése - jelezte a jegybank elnöke.

Simor elmondta, hogy jelenleg a magyar bankok tőkemegfelelési mutatója 8-14 % közötti, az átlag 10 % fölött van, ami megfelelő, hiszen a követelmény 8 %. Ugyanakkor az MNB által készített stresszteszt azt mutatja, hogy ha a magyar GDP 10 %-kal esik vissza idén, a magyar bankrendszernek 1 milliárd euró tőkepótlásra van szüksége.

"Ennek megvan a fedezete, mivel az IMF-től felvett hitelből a magyar kormány félretett 2,5 milliárd eurót, így ez az összeg rendelkezésre áll, ha a magyar bankok feltőkésítettsége ezt szükségessé teszi" - fogalmazott a jegybankelnök.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58