Nem is áll olyan rosszul a térségünk

2009. május 8. 08:32

Kevésbé törékeny Kelet-Közép-Európa országainak pénzügyi helyzete, mint ahogyan az az IMF néhány héttel ezelőtt kiadott jelentéséből látszott - ez derült ki a valutaalap bejelentéséből, amely a kiadványban foglalt egyes számok revíziójáról szólt. A Global Financial Stability Report címet viselő anyagban téves számok szerepeltek a térségbeli országok külső adósságállományát illetően, ez elemzők, újságírók és több érintett jegybank részéről tiltakozást váltott ki.


A tévedések nagysága jócskán meghaladta a statisztikai hibahatárt. Csehország esetében az adósság/tartalék mutatót a jelentésben szerepelt 236-ról 89 százalékra volt kénytelen mérsékelni az IMF; Észtország adata 210-ről 132, Ukrajnáé 208-ról 116 százalékra változott. Magyarország vonatkozásában egyelőre nem közölték a revízió eredményét a valutaalap illetékesei, de jelezték, hogy a térség minden államánál átszámolják a közölt eredményeket. A hibát egyébként téves adatbevitellel magyarázták.


Hazánkban a BIS adatai szerint a külső kötelezettségek a 37,74 milliárd dollárra növelt devizatartalékok 87,4 százalékát teszik ki. Ennél Csehország, Lengyelország, sőt Ukrajna és Szerbia is alacsonyabb aránnyal büszkélkedhet, csak Románia, valamint a balti országok állnak rosszabbul. A BIS ugyanakkor csak a vele kapcsolatban lévő bankokkal szembeni tartozásokat tartja nyilván, így az IMF minden bizonnyal magasabb rátát közöl majd.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16