Nem is áll olyan rosszul a térségünk

2009. május 8. 08:32

Kevésbé törékeny Kelet-Közép-Európa országainak pénzügyi helyzete, mint ahogyan az az IMF néhány héttel ezelőtt kiadott jelentéséből látszott - ez derült ki a valutaalap bejelentéséből, amely a kiadványban foglalt egyes számok revíziójáról szólt. A Global Financial Stability Report címet viselő anyagban téves számok szerepeltek a térségbeli országok külső adósságállományát illetően, ez elemzők, újságírók és több érintett jegybank részéről tiltakozást váltott ki.


A tévedések nagysága jócskán meghaladta a statisztikai hibahatárt. Csehország esetében az adósság/tartalék mutatót a jelentésben szerepelt 236-ról 89 százalékra volt kénytelen mérsékelni az IMF; Észtország adata 210-ről 132, Ukrajnáé 208-ról 116 százalékra változott. Magyarország vonatkozásában egyelőre nem közölték a revízió eredményét a valutaalap illetékesei, de jelezték, hogy a térség minden államánál átszámolják a közölt eredményeket. A hibát egyébként téves adatbevitellel magyarázták.


Hazánkban a BIS adatai szerint a külső kötelezettségek a 37,74 milliárd dollárra növelt devizatartalékok 87,4 százalékát teszik ki. Ennél Csehország, Lengyelország, sőt Ukrajna és Szerbia is alacsonyabb aránnyal büszkélkedhet, csak Románia, valamint a balti országok állnak rosszabbul. A BIS ugyanakkor csak a vele kapcsolatban lévő bankokkal szembeni tartozásokat tartja nyilván, így az IMF minden bizonnyal magasabb rátát közöl majd.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?