-1 °C Budapest

Nincs titok Budapest utcáin a román kamerák előtt!

Pénzcentrum
2009. április 17. 05:50

Gyorsnak kell lennünk, ha jön az eső Titokzatos kameraerdővel felszerelt autók járták napokig Budapest utcáit. A lassú menetben haladó járművek szinte egész Budapestet feltérképezték a képek néhány hónap múlva fenn lesznek az interneten. De mire jó ez az egész?

A Google térkép-szolgáltatásának, a Google Mapsnek egyik legjobb fejlesztése a Street View, ahol valóban a nagyvárosok utcáin érezhetjük magunkat, virtuális sétát téve miközben 360 fokban körbeforogva élvezhetjük a látványt. A szolgáltatásnak csak egy bökkenője van: egyelőre csak valóban a világ nagy metropoliszai, illetve főleg amerikai nagyvárosok utcai panorámáját élvezhetjük, a poros Kelet-Európa egyelőre kiesik a kaliforniai cég érdeklődésének köréből.

Valakinek azonban mégis megtetszett az ötlet, mégpedig a román eXtreme Soft Groupnak, akik saját szoftvert és képrögzítő-technikát alkalmazva már jó néhány cseh, osztrák, lengyel és szlovák város látképét rögzítették. A Norc elnevezésű projekt most elért Magyarországra is, pontosabban Budapestre.

Korábban: Kandi kamera: román cég térképezi fel Budapest utcáit!

A négy Daciával, melyek fotózva járják Budapestet, a Wekerle-telep mellett, egy általános iskola tőszomszédságában találkoztunk. Nyolc nap alatt ugyanis ilyen messzire értek, addigra Buda és nagyjából a Hungária körútig bezárólag Pest már rögzítve volt. Pedig az autók nem haladnak gyorsan: hogy ne kenődjenek el a képek 25 kilométer/óránál nem mehetnek gyorsabban az autók. Ráadásul egy-egy útvonalon több kocsi is áthalad, mert néha - a Budapestre oly jellemző kátyúk miatt - a képek így is használhatatlanok lesznek.

- Mi van, ha esik az eső? - kérdeztem Paul Dascalitát, a magyarországi projekt vezetőjét.

- Akkor nagyon gyorsnak kell lennünk. Lekapjuk az állványt és megy be a kocsi csomagtartójába.

- Hány képet csináltok egy nap?

- Az attól függ. Milyenek az utak, milyen a forgalom. A rendszer automatikusan 20 méterenként exponál, de ha egy busz, vagy valami akadály mellett haladok el, ki tudom kapcsolni. Akkor igyekszem még lassabban menni, különben vissza kell jönnöm újra exponálni a területet.

Pedig nehéz elképzelni, hogy ennyi kamerával ne sikerüljön bármiről értékelhető fotót csinálni. A Daciák tetején egyenként nem kevesebb, mint 10 darab Canon EOS 400D fényképezőgép van, a már elhíresült Sün!-formációban. Különös ismertetőjegyük az árnyékolókon túl az éktelen nagy hűtőborda, mely valószínűleg az autófókusz motorját van hivatott hűteni. Azért csak valószínűleg, mert ilyet még a profi fotósunk sem látott és csak a vállát vonogatta, mikor kérdeztem, mi lehet az. A képek egy, a csomagtérbe rögzített számítógépbe mennek, melynek monitora és képernyője az utasülésen, illetve a felett kapott helyet. A gép ránézésre csupa izom volt, nem csoda, hiszen 20 méterenként 10 nagyfelbontású képet kell rögzítenie, erre 25 km/h-s sebességnél kevesebb, mint 3 másodperc ideje van. Oldalt nem is volt rajta a borítás a hűtés végett, no meg fotósunk legnagyobb örömére. Egyébként mindössze annyi hely volt az autóban, hogy beférjen az - eső esetén - sebtében leszedett kameraállvány.

- Mennyivel olcsóbb ez a technológia mint a Google-é? (A Google általában egy körkörös képet készítő kamerát használ, vagy több, de bonyolultabb szerkezetet - a szerk.)

- Fogalmam sincs - nevet Paul. - De az biztos, hogy sokkal olcsóbb. Ennek ellenére azt mondják, a mi képeinknek jobb a minősége.

Egy Google-autó

- Mennyi idő múlva lesz fenn Budapest az interneten?

- Kb. két hónap. A képeket hazavisszük, ahol ráhelyezzük a térképre. De a beillesztésen túl is van még munka velük bőven. Az arcokat például automatikusan kitakarja egy erre megírt szoftver, de azért van mit utánadolgozni bőven.

- Lesznek még magyar nagyvárosok fenn?

- Igen a közeljövőben visszatérünk és újabb 3-4 várost körbejárunk a tervek szerint. De hogy mi is a nevük...

- Volt már más városban is, hogy felismertek titeket?

- Prágában odajöttek nézelődni, de ekkora sikerünk még nem volt, mint itt Budapesten - nézett végig a három autón, mely csak és kizárólag újságírókat szállított a Wekerle-telep szélére, a sebtében összerántott sajtótájékoztatóra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem vagyunk célpont a Google-nek

Az autók felbukkanása Budapesten megdobogtatta a technológia-függő szívünket, igaz a fél óra alatt csak egyetlen autós állt meg, hogy megkérdezze, ez a Google Maps projekt-e, úgyhogy lehet, egy kissé megelőztük a korunkat. Az azonban nem fért a fejünkbe, egy cégnek miért is jó ez, úgyhogy villáminterjú formájában kikérdeztük a cég egyik vezetőjét Andrei-Vasile Neagu, aki nem túl bőszavúan, de készségen válaszolt a kérdéseinkre.


Galéria! Fotó: Szécsi István

- Mikor alakult az eXtreme Soft Group?

- 2007 júliusában

- Mióta csinálnak utcai nézet képeket Kelet-Európában?

- 2008 február óta

- Mik egy ilyen projekt technikai és anyagi követelményei?

- Rengeteg szoftver- és hardverforrást kell felhasználnunk: mindkét területen a saját fejlesztéseinket vetettük be a siker érdekében. A humán-erőforrás költségei sem elhanyagolhatóak. Pontos számot nem árulhatok el, de a végösszeg nem kevés.

- Miből lesz bevétele, nyeresége a Norc-projektnek? Reklámbevételekből? Vagy el szeretnék adni a Googlenek?

- Elsősorban az online reklámokból szeretnénk bevételt elérni. Ezen kívül szeretnénk egy sor közösségi hálózaton, ingatlanügynökségi és turisztikai oldalon megjelenni. A Google-nek való eladás nem elsődleges célunk, de sosem lehet tudni... Komolyra fordítva a szót: nem hiszem, hogy mi a Google célzókeresztjébe kerülnénk.

Korábban: Egész Anglia a Google-t gyűlöli: rátámadtak egy fotósra is

- Mennyi látogatójuk van?

- A Norc havi 300 ezer egyedi látogatót vonz, 7,5 millió panoráma-letöltéssel.

- Merre haladnak tovább a panorámakép-készítéssel?

- Magyarországon 3-4 újabb nagyvárost készülünk feltérképezni. Lengyelországban 10-et, Romániában 5-8-at, Csehországban és Szlovákiában összesen 10-et és feltennék Ausztria néhány turisztikailag fontos régióját

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem