Nincs titok Budapest utcáin a román kamerák előtt!

Pénzcentrum
2009. április 17. 05:50

Gyorsnak kell lennünk, ha jön az eső Titokzatos kameraerdővel felszerelt autók járták napokig Budapest utcáit. A lassú menetben haladó járművek szinte egész Budapestet feltérképezték a képek néhány hónap múlva fenn lesznek az interneten. De mire jó ez az egész?

A Google térkép-szolgáltatásának, a Google Mapsnek egyik legjobb fejlesztése a Street View, ahol valóban a nagyvárosok utcáin érezhetjük magunkat, virtuális sétát téve miközben 360 fokban körbeforogva élvezhetjük a látványt. A szolgáltatásnak csak egy bökkenője van: egyelőre csak valóban a világ nagy metropoliszai, illetve főleg amerikai nagyvárosok utcai panorámáját élvezhetjük, a poros Kelet-Európa egyelőre kiesik a kaliforniai cég érdeklődésének köréből.

Valakinek azonban mégis megtetszett az ötlet, mégpedig a román eXtreme Soft Groupnak, akik saját szoftvert és képrögzítő-technikát alkalmazva már jó néhány cseh, osztrák, lengyel és szlovák város látképét rögzítették. A Norc elnevezésű projekt most elért Magyarországra is, pontosabban Budapestre.

Korábban: Kandi kamera: román cég térképezi fel Budapest utcáit!

A négy Daciával, melyek fotózva járják Budapestet, a Wekerle-telep mellett, egy általános iskola tőszomszédságában találkoztunk. Nyolc nap alatt ugyanis ilyen messzire értek, addigra Buda és nagyjából a Hungária körútig bezárólag Pest már rögzítve volt. Pedig az autók nem haladnak gyorsan: hogy ne kenődjenek el a képek 25 kilométer/óránál nem mehetnek gyorsabban az autók. Ráadásul egy-egy útvonalon több kocsi is áthalad, mert néha - a Budapestre oly jellemző kátyúk miatt - a képek így is használhatatlanok lesznek.

- Mi van, ha esik az eső? - kérdeztem Paul Dascalitát, a magyarországi projekt vezetőjét.

- Akkor nagyon gyorsnak kell lennünk. Lekapjuk az állványt és megy be a kocsi csomagtartójába.

- Hány képet csináltok egy nap?

- Az attól függ. Milyenek az utak, milyen a forgalom. A rendszer automatikusan 20 méterenként exponál, de ha egy busz, vagy valami akadály mellett haladok el, ki tudom kapcsolni. Akkor igyekszem még lassabban menni, különben vissza kell jönnöm újra exponálni a területet.

Pedig nehéz elképzelni, hogy ennyi kamerával ne sikerüljön bármiről értékelhető fotót csinálni. A Daciák tetején egyenként nem kevesebb, mint 10 darab Canon EOS 400D fényképezőgép van, a már elhíresült Sün!-formációban. Különös ismertetőjegyük az árnyékolókon túl az éktelen nagy hűtőborda, mely valószínűleg az autófókusz motorját van hivatott hűteni. Azért csak valószínűleg, mert ilyet még a profi fotósunk sem látott és csak a vállát vonogatta, mikor kérdeztem, mi lehet az. A képek egy, a csomagtérbe rögzített számítógépbe mennek, melynek monitora és képernyője az utasülésen, illetve a felett kapott helyet. A gép ránézésre csupa izom volt, nem csoda, hiszen 20 méterenként 10 nagyfelbontású képet kell rögzítenie, erre 25 km/h-s sebességnél kevesebb, mint 3 másodperc ideje van. Oldalt nem is volt rajta a borítás a hűtés végett, no meg fotósunk legnagyobb örömére. Egyébként mindössze annyi hely volt az autóban, hogy beférjen az - eső esetén - sebtében leszedett kameraállvány.

- Mennyivel olcsóbb ez a technológia mint a Google-é? (A Google általában egy körkörös képet készítő kamerát használ, vagy több, de bonyolultabb szerkezetet - a szerk.)

- Fogalmam sincs - nevet Paul. - De az biztos, hogy sokkal olcsóbb. Ennek ellenére azt mondják, a mi képeinknek jobb a minősége.

Egy Google-autó

- Mennyi idő múlva lesz fenn Budapest az interneten?

- Kb. két hónap. A képeket hazavisszük, ahol ráhelyezzük a térképre. De a beillesztésen túl is van még munka velük bőven. Az arcokat például automatikusan kitakarja egy erre megírt szoftver, de azért van mit utánadolgozni bőven.

- Lesznek még magyar nagyvárosok fenn?

- Igen a közeljövőben visszatérünk és újabb 3-4 várost körbejárunk a tervek szerint. De hogy mi is a nevük...

- Volt már más városban is, hogy felismertek titeket?

- Prágában odajöttek nézelődni, de ekkora sikerünk még nem volt, mint itt Budapesten - nézett végig a három autón, mely csak és kizárólag újságírókat szállított a Wekerle-telep szélére, a sebtében összerántott sajtótájékoztatóra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem vagyunk célpont a Google-nek

Az autók felbukkanása Budapesten megdobogtatta a technológia-függő szívünket, igaz a fél óra alatt csak egyetlen autós állt meg, hogy megkérdezze, ez a Google Maps projekt-e, úgyhogy lehet, egy kissé megelőztük a korunkat. Az azonban nem fért a fejünkbe, egy cégnek miért is jó ez, úgyhogy villáminterjú formájában kikérdeztük a cég egyik vezetőjét Andrei-Vasile Neagu, aki nem túl bőszavúan, de készségen válaszolt a kérdéseinkre.


Galéria! Fotó: Szécsi István

- Mikor alakult az eXtreme Soft Group?

- 2007 júliusában

- Mióta csinálnak utcai nézet képeket Kelet-Európában?

- 2008 február óta

- Mik egy ilyen projekt technikai és anyagi követelményei?

- Rengeteg szoftver- és hardverforrást kell felhasználnunk: mindkét területen a saját fejlesztéseinket vetettük be a siker érdekében. A humán-erőforrás költségei sem elhanyagolhatóak. Pontos számot nem árulhatok el, de a végösszeg nem kevés.

- Miből lesz bevétele, nyeresége a Norc-projektnek? Reklámbevételekből? Vagy el szeretnék adni a Googlenek?

- Elsősorban az online reklámokból szeretnénk bevételt elérni. Ezen kívül szeretnénk egy sor közösségi hálózaton, ingatlanügynökségi és turisztikai oldalon megjelenni. A Google-nek való eladás nem elsődleges célunk, de sosem lehet tudni... Komolyra fordítva a szót: nem hiszem, hogy mi a Google célzókeresztjébe kerülnénk.

Korábban: Egész Anglia a Google-t gyűlöli: rátámadtak egy fotósra is

- Mennyi látogatójuk van?

- A Norc havi 300 ezer egyedi látogatót vonz, 7,5 millió panoráma-letöltéssel.

- Merre haladnak tovább a panorámakép-készítéssel?

- Magyarországon 3-4 újabb nagyvárost készülünk feltérképezni. Lengyelországban 10-et, Romániában 5-8-at, Csehországban és Szlovákiában összesen 10-et és feltennék Ausztria néhány turisztikailag fontos régióját

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm