25 °C Budapest

Az igazi kindertojás: mi a Ferrero titka?

2009. április 13. 08:00

Ferrero. A siker történelme Mit tudhat az a cég, amely 102.000 tonna tejet , 70 ezer tonna kakaót, és 56 ezer tonna mogyorót használ fel európai és tengerentúli üzemeiben? A Kinder Meglepetés csokitojást 1972 óta gyártják, de a Ferrero történelme ennél jóval régebbre nyúlik vissza.

A Ferrero története a második világháború utáni években kezdődött, az olaszországi Albában, amikor a cég későbbi alapítója, Pietro Ferrero megnyitotta kis cukrászüzletét a városka központjában. Ebből a kis üzletből indult el a nemzetközi vállalat története, amelyet az olasz kereskedelmi kamara 1946. május 14-én jegyzett be.

Az olasz cukrász egy olyan új terméket fejlesztett ki, melyhez a környéken nagy mennyiségben és jó minőségben termő mogyorót használta alapul. A terméket Pasta Gianduja-nak nevezte el. A "massza" kenyér formában, sztaniol papírba csomagolva került forgalomba, melyből szeleteket lehetett vágni és kenyérre kenve pótolta nemcsak a csokoládét, de a szalámit és a sajtot is. Jóízű, tápláló és olcsó is volt. A terméknek óriási sikere volt, az 1946-os év elején 3 mázsát gyártott és adott el belőle Ferrero, az év végén a gyártott mennyiség elérte az 1111 mázsát.

A következő évben a kis cukrászüzemből már egy 100 főt foglalkoztató vállalkozás lett. Ebben az évben született meg a termék 21 grammos, azonnali fogyasztásra szolgáló kiszerelése, mely tovább fokozta a sikert és 1947 végére már a cég márkanevével jelzett teherautók járták az országot. 1948 elején a gyár már havi 3000 mázsát termelt és adott el Olaszország-szerte. 1948 őszétől, az alapító halála után fia, az ifjabb Ferrero, a cég mai tulajdonosa folyatta a munkát.


Pietro Ferrero(Fotó: mam.ihned.cz)


1950. végére a Ferrero cég már több mint 1000 embert foglalkoztatott, és havi termelése elérte az 5800 mázsát. Bevezették a nemzeti szinten alkalmazott kereskedelmi stratégiát és megkezdődött a Ferrero image-ének kiépítése is.

Mindezek fő vezérvonala a kereskedelmi partnerekkel való személyes törődés, gyakran a nagykereskedők kihagyásával, közvetlenül vették fel a kapcsolatot a kiskereskedelemmel, felismerve a személyes kapcsolatok elsődlegességét. A kereskedelmi részleg képviselői személyesen keresték fel partnereiket Ferrero logóval ellátott FIAT Topolino gépjárműveiken, ezáltal a piac közvetlen közelébe kerültek, érzékelték annak reakciót, változásait.

A meglévő termékskálát folyamatosan javították, hozzáigazították a piaci igényekhez, közben pedig folyamatosan új termékeket fejlesztettek ki, melyek elébe mentek a piaci igényeknek. A fejlesztés mozgatórugója az alapító fiatal fia, Michele Ferrero, aki maga találta ki a termékeket s, ha azok piaci bevezetése a család többi tagjának ellenállásába ütközött, maga vitte piacra autójával és értékesítette azokat. Ezzel egy, a mai napig fennálló tesztelési metódus alapjait dolgozta ki.


A hazai piacon elért óriási siker és gyors növekedés hamar felvetette a nemzetközi terjeszkedés gondolatát. Az első lépcső a németországi leányvállalat megalakulása volt 1956 szeptemberében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az olasz tapasztalatok alapján a cég székhelyéül itt is egy kis falut választottak, messze a nagy ipari zónáktól. Az első termék, amit gyártani kezdtek a Cremalba volt, ami a háború utáni első termék a Pasta Gianduja továbbfejlesztett változata volt, s aminek újra és újra továbbfejlesztett változatát a világ ma Nutella néven ismeri.

1957 végére a gyár már 150 főt foglalkoztatott, főként olaszokat az albai gyárból és környékbeli németeket. Még ugyanebben az évben bevezettek egy új terméket a német piacra, melynek neve Mon Chéri, s amely olyan sikert aratott a német fogyasztók körében, hogy a kis vidéki gyár kapacitása már alig tudta kielégíteni az igényeket. A hatvanas évek elején már a német boltok 80%-a forgalmazott Ferrero terméket.

1960-ban alakult a francia leányvállalat, követve a hagyományokat, szintén egy kis faluban, távol a nagy ipari centrumoktól. Az olaszországi, németországi és franciaországi gyárak nemcsak Európa három legnagyobb piacának igényeit képesek kielégíteni, de egyéb piacokét is. Hamarosan kereskedelmi képviselet alakult a Benelux államokban, Nagy Britanniában és Svájcban is. A fenti piacokon megtermelt profit lehetővé tette a fejlesztést és újabb termékek megalkotását, bevezetését. Az új piacok feltérképezése, a különféle fogyasztói igénnyel rendelkező fogyasztók megismerése újabb és újabb termékfejlesztéseket indukált. Az új termékek pedig újabb termelőüzemek megnyitását jelentették, főként Olaszország területén.

A Kinder meghódítja a világot

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm