18 °C Budapest

Új javaslat: adóztassák meg a cukros üdítőket!

2009. április 9. 11:00

New York állam tisztviselői azt szeretnék elérni, ha magasabb adót vetnének ki az egészségre káros üdítőitalokra. Egyes vélemények szerint ez komoly változással lehet a közegészségügyi állapotokra is.

Dr. Thomas R. Frieden egészségügyi főbiztos és Kelly D. Brownell, a Yale Egyetem kutatója szerint ha unciánként (1 uncia = kb. 30 ml) 1 pennyvel növelnék az adót, az 10 százalékkal csökkentené a fogyasztást, és egyedül New York államban 1,2 milliárd dolláros bevételt eredményezne évente.

Szakértők szerint egy ilyen lépés komoly hatással lenne az egészségügyi állapotokra is: sokan ugyanis a cukrozott üdítőket teszik felelőssé az amerikaiak kóros kövérségéért és az ebből következő népbetegségekért.

Különösen fontos lenne, hogy a gyerekek körében csökkentsék az üdítőfogyasztás mértékét. Az 1990-es évek óta tendencia ugyanis, hogy a gyerekek több üdítőt isznak, mint tejet.

Ugyanakkor egy ilyen lépés megalapozott háttérmunkát és komoly jogszabályi változtatásokat tesz szükségessé. Az pedig köztudott, hogy Amerikában nagyon erős az élelmiszer-és üdítőital lobby, akik valószínűleg minden lehetséges eszközzel tiltakoznának egy ilyen lépés ellen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

New York-ban egyébként más módszerekkel is próbálnak tenni az egészséges életmódért: az USA államai közül itt az egyik legmagasabb a dohánytermékek adótartalma, és az iskolákban is intenzíven kampányolnak az egészséges életmódért.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?