Új javaslat: adóztassák meg a cukros üdítőket!

2009. április 9. 11:00

New York állam tisztviselői azt szeretnék elérni, ha magasabb adót vetnének ki az egészségre káros üdítőitalokra. Egyes vélemények szerint ez komoly változással lehet a közegészségügyi állapotokra is.

Dr. Thomas R. Frieden egészségügyi főbiztos és Kelly D. Brownell, a Yale Egyetem kutatója szerint ha unciánként (1 uncia = kb. 30 ml) 1 pennyvel növelnék az adót, az 10 százalékkal csökkentené a fogyasztást, és egyedül New York államban 1,2 milliárd dolláros bevételt eredményezne évente.

Szakértők szerint egy ilyen lépés komoly hatással lenne az egészségügyi állapotokra is: sokan ugyanis a cukrozott üdítőket teszik felelőssé az amerikaiak kóros kövérségéért és az ebből következő népbetegségekért.

Különösen fontos lenne, hogy a gyerekek körében csökkentsék az üdítőfogyasztás mértékét. Az 1990-es évek óta tendencia ugyanis, hogy a gyerekek több üdítőt isznak, mint tejet.

Ugyanakkor egy ilyen lépés megalapozott háttérmunkát és komoly jogszabályi változtatásokat tesz szükségessé. Az pedig köztudott, hogy Amerikában nagyon erős az élelmiszer-és üdítőital lobby, akik valószínűleg minden lehetséges eszközzel tiltakoznának egy ilyen lépés ellen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

New York-ban egyébként más módszerekkel is próbálnak tenni az egészséges életmódért: az USA államai közül itt az egyik legmagasabb a dohánytermékek adótartalma, és az iskolákban is intenzíven kampányolnak az egészséges életmódért.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem