1 °C Budapest

Magyar polcra magyar árut: mit mond a kódex?

Pénzcentrum
2009. április 10. 08:15

A polcok 80 %-án magyar árut kínálnak Hosszú és vitákkal tarkított egyeztetést követően tegnap a termelők, a feldolgozók, illetve a kereskedők érdekképviseletei aláírták az élelmiszer termékpálya-kódex alkalmazásáról szóló megállapodást. A kódexben foglalt önként vállalható üzleti-etikai szabályokat július 1-jétől alkalmazzák, addig az érintettek felkészülnek a vállalások teljesítésére - például a megfelelő mennyiségű árualap előállítására, a 30 napos fizetési határidők betartására.

Ekkortól az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjaként működő bolthálózatban, továbbá a Coop- és CBA-üzletekben a polc- és raklapfelületek 80 %-án magyar termékeket kínálnak majd. Ez várhatóan nem vezet majd jelentősebb fogyasztói áremelkedéshez, mivel az utóbbi időben alig nőttek az élelmiszerárak.

Feiner Péter az OKSZ képviseletében elmondta, a forint tartósnak tűnő gyengülése is a hazai beszállítói kör felé tereli a kereskedelmet. A megállapodástól a mezőgazdasági termelés, illetve az élelmiszeripar működésének stabilizálódását várjuk, bár a kódexnek az idén még nem lesz mérhető hatása a termelés növekedésére, ez talán jövőre kezdi éreztetni hatását. A termelők vállalták, hogy áruikat elsősorban hazai feldolgozóknak értékesítik, akik a késztermékeket főleg itteni forgalmazóknak adják el.

Az aláírók az utolsó pillanatig tárgyaltak egyes részkérdésekről. Ezek közé tartozott például a magyar termék definíciója, a másodlagos visszatérítések ügye is. Az alapcikkek esetében az számít magyarnak, amit itt termeltek és hazai bejegyzésű cég állította elő. A húsipari készítmények és a tejtermékek esetében annyi a könnyítés, hogy a feldolgozók importot is felhasználhatnak, ha nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű hazai alapanyag. A visszatérítéseknél végül nem határoztak meg %-os mértéket, ilyet csak valós szolgáltatásért kérhetnek a láncok.

Aláíró szervezetek

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?