13 °C Budapest

Magyar polcra magyar árut: mit mond a kódex?

Pénzcentrum
2009. április 10. 08:15

A polcok 80 %-án magyar árut kínálnak Hosszú és vitákkal tarkított egyeztetést követően tegnap a termelők, a feldolgozók, illetve a kereskedők érdekképviseletei aláírták az élelmiszer termékpálya-kódex alkalmazásáról szóló megállapodást. A kódexben foglalt önként vállalható üzleti-etikai szabályokat július 1-jétől alkalmazzák, addig az érintettek felkészülnek a vállalások teljesítésére - például a megfelelő mennyiségű árualap előállítására, a 30 napos fizetési határidők betartására.

Ekkortól az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjaként működő bolthálózatban, továbbá a Coop- és CBA-üzletekben a polc- és raklapfelületek 80 %-án magyar termékeket kínálnak majd. Ez várhatóan nem vezet majd jelentősebb fogyasztói áremelkedéshez, mivel az utóbbi időben alig nőttek az élelmiszerárak.

Feiner Péter az OKSZ képviseletében elmondta, a forint tartósnak tűnő gyengülése is a hazai beszállítói kör felé tereli a kereskedelmet. A megállapodástól a mezőgazdasági termelés, illetve az élelmiszeripar működésének stabilizálódását várjuk, bár a kódexnek az idén még nem lesz mérhető hatása a termelés növekedésére, ez talán jövőre kezdi éreztetni hatását. A termelők vállalták, hogy áruikat elsősorban hazai feldolgozóknak értékesítik, akik a késztermékeket főleg itteni forgalmazóknak adják el.

Az aláírók az utolsó pillanatig tárgyaltak egyes részkérdésekről. Ezek közé tartozott például a magyar termék definíciója, a másodlagos visszatérítések ügye is. Az alapcikkek esetében az számít magyarnak, amit itt termeltek és hazai bejegyzésű cég állította elő. A húsipari készítmények és a tejtermékek esetében annyi a könnyítés, hogy a feldolgozók importot is felhasználhatnak, ha nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű hazai alapanyag. A visszatérítéseknél végül nem határoztak meg %-os mértéket, ilyet csak valós szolgáltatásért kérhetnek a láncok.

Aláíró szervezetek

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem