13 °C Budapest

E-mailezz bátran a munkahelyen: havi százezreket érhet!

2009. április 8. 14:30

Az IBM és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói szerint érdemes lehet a cégen belüli kapcsolatokat virtuálisan is ápolni, havonta ugyanis több száz dollárt hozhat a konyhára, a vállalatnak mindenképp...

A kutatás során megállapították, hogy azok a dolgozók, akik szoros kapcsolatot ápolnak főnökeikkel, rendszeresen e-mailt váltanak, vagy akár belső chaten beszélgetnek, hatékonyabban végzik munkájukat, és ezáltal nagyobb értéket állítanak elő, dollárban mérhetően, mint azok a kollegák, akik ritkán kontaktálnak egymással, illetve feletteseikkel.

A kapcsolatok olyannyira beárazhatóak, hogy a kutatók konkrétan egy dollárban határozták meg minden egyes főnökkel váltott e-mail értékét. A vizsgálatba vont több ezer IBM dolgozó közül azok, akik tehát szoros kapcsolatott tartottak fenn, átlagosan havi 588 dollárral (130 ezer forint) többet "termeltek", mint antiszociális kollégáik.

Az ilyen és ehhez hasonló kutatások arra keresik a választ, hogy milyen értéket lehet tulajdonítani az internet segítségével történő kapcsolatok ápolásának, illetve szélesítésének. Az IBM-en, és MIT-n kívül számos egyéb tech cég foglalkozik a témával, így a Microsoft, illetve a Yahoo! is közgazdászokat, antropológusokat és szociológusokat alkalmaz, hogy a kapcsolatok új típusait feltérképezzék, hiszen a tudás munkatársak közötti megosztása kulcsfontosságú minden cég számára, különösen akkor, ha nemzetközi színtéren mozog.

Természetesen a kutatás arra is fényt derített, hogy nem mindegy, hány emberrel tartunk fenn kapcsolatot email, chat útján a munkahelyen, hiszen ha egyszerre több felettessel konzultálunk, előfordulhat, hogy egymásnak ellentmondó információkhoz jutunk, ami lassíthatja a munkavégzést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos az is, hogy a megfelelő emberrel kerüljenek kapcsolatba a kollégák, a hasonló területen dolgozókkal, egymás számára hasznos tudással bírókkal. Éppen ezért olyan módszereket, alkalmazásokat is kipróbált az IBM a belső levelezési rendszere fejlesztéseként, amely felajánlja a munkatársaknak egymás ismerőseit, vagy a levelek tartalma, kulcsszavak alapján a hasonló érdeklődési körű embereket.

Ez azonban még fejlesztésre szorul, ugyanis egymás másod szintű ismerősei nem feltétlenül tudnak egymás hasznára válni, míg a másik megoldás esetén gyakran már meglévő ismerősöket mutat be egymásnak az alkalmazás, ráadásul a teszten részt vett dolgozók közül sokan nem is merték felvenni a kapcsolatot a bemutatott kollégával, nehogy tolakodásnak vegye azt.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07