17 °C Budapest

E-mailezz bátran a munkahelyen: havi százezreket érhet!

2009. április 8. 14:30

Az IBM és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói szerint érdemes lehet a cégen belüli kapcsolatokat virtuálisan is ápolni, havonta ugyanis több száz dollárt hozhat a konyhára, a vállalatnak mindenképp...

A kutatás során megállapították, hogy azok a dolgozók, akik szoros kapcsolatot ápolnak főnökeikkel, rendszeresen e-mailt váltanak, vagy akár belső chaten beszélgetnek, hatékonyabban végzik munkájukat, és ezáltal nagyobb értéket állítanak elő, dollárban mérhetően, mint azok a kollegák, akik ritkán kontaktálnak egymással, illetve feletteseikkel.

A kapcsolatok olyannyira beárazhatóak, hogy a kutatók konkrétan egy dollárban határozták meg minden egyes főnökkel váltott e-mail értékét. A vizsgálatba vont több ezer IBM dolgozó közül azok, akik tehát szoros kapcsolatott tartottak fenn, átlagosan havi 588 dollárral (130 ezer forint) többet "termeltek", mint antiszociális kollégáik.

Az ilyen és ehhez hasonló kutatások arra keresik a választ, hogy milyen értéket lehet tulajdonítani az internet segítségével történő kapcsolatok ápolásának, illetve szélesítésének. Az IBM-en, és MIT-n kívül számos egyéb tech cég foglalkozik a témával, így a Microsoft, illetve a Yahoo! is közgazdászokat, antropológusokat és szociológusokat alkalmaz, hogy a kapcsolatok új típusait feltérképezzék, hiszen a tudás munkatársak közötti megosztása kulcsfontosságú minden cég számára, különösen akkor, ha nemzetközi színtéren mozog.

Természetesen a kutatás arra is fényt derített, hogy nem mindegy, hány emberrel tartunk fenn kapcsolatot email, chat útján a munkahelyen, hiszen ha egyszerre több felettessel konzultálunk, előfordulhat, hogy egymásnak ellentmondó információkhoz jutunk, ami lassíthatja a munkavégzést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos az is, hogy a megfelelő emberrel kerüljenek kapcsolatba a kollégák, a hasonló területen dolgozókkal, egymás számára hasznos tudással bírókkal. Éppen ezért olyan módszereket, alkalmazásokat is kipróbált az IBM a belső levelezési rendszere fejlesztéseként, amely felajánlja a munkatársaknak egymás ismerőseit, vagy a levelek tartalma, kulcsszavak alapján a hasonló érdeklődési körű embereket.

Ez azonban még fejlesztésre szorul, ugyanis egymás másod szintű ismerősei nem feltétlenül tudnak egymás hasznára válni, míg a másik megoldás esetén gyakran már meglévő ismerősöket mutat be egymásnak az alkalmazás, ráadásul a teszten részt vett dolgozók közül sokan nem is merték felvenni a kapcsolatot a bemutatott kollégával, nehogy tolakodásnak vegye azt.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm