20 °C Budapest

Fizess, ha nem akarod lekésni a repülőgéped!

2009. március 26. 17:00

Nincs is annál idegesítőbb egy utazás során, mint fél órát sorbanállni a reptéren a biztonsági ellenőrzésnél. Még rosszabb, ha késésben vagyunk és aztán hajszálon múlik, hogy lekéssük-e a gépet vagy sem.

A birt repülőtereken ezért bevezették a gyorsított ellenőrzést, melyeket 3-5 fontért, vagyis körülbelül 1600 forintért lehet igénybe venni. A tömött nagy-britanniai reptereken akár fél órát is meg lehet spórolni egy ilyen jeggyel. A szolgáltatást elsőként Lutonban vezették be, majd Leedsben, Liverpoolban és Bristolban. A Heathrow-t is üzemeltető BAA viszont még fontolgatja a rendszer bevezetését.

A modell egyébként nem hasonlít a business class utasainak gyors sorához, itt egyszerűen egy külön sorban a tömeg elejére vezetik a jegyet váltókat. Az új díj - azon kívül, hogy újabb szolgáltatásért lehet fizetni, ezúttal a repterek számára - komoly aggályokat vet fel. A biztonsági ellenőrzést ugyanis nem gyorsítja, vagyis azok számára, akik nem veszik meg a szolgáltatást, a sorok még hosszabbak lehetnek, ami újabb és újabb panaszáradathoz vezethet.

A brit törvények csak a Heathrow-n, a Gatwicken és Stansteden írják elő a maximális várakozási időt, a többi repülőtér illetékesei maguk dönthetik el, milyen biztonsági szabályokat vezetnek be és milyen hosszú sort engednek kialakulni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07