Olcsóbban és gyorsabban repülhetünk Európában!

Pénzcentrum
2009. március 26. 14:00

Szerdán az európai törvényhozók megállapodtak egy olyan törvény létrehozásában, melynek eredményeként rövidülne, és ezáltal olcsóbbá válna az Európán belüli légi közlekedés, melyhez egységes európai égbolt kialakítására van szükség.

Néhány napon belül az EU közlekedési miniszterei pecséttel is ellátják az új törvényt, amely akár már nyár előtt hatályba is léphet. A 2002-ben útnak indított "egységes európai égbolt" projekt kialakításának befejezéséhez további intézkedésekre van még szükség, biztonsági célkitűzéseken túl a környezet, a kapacitás, valamint a költség- és járatok hatékonyságának javítása érdekében.

Brüsszel szerint a légi irányítás szigorúbb összehangolása révén akár 8-14 perccel is rövidülhetnek az utak Európán belül, ráadásul 11 százalékkal kevesebb üzemanyag is fogyna.

Az EU közlekedési biztosa, Antonio Tajani azt is elmondta, hogy évente ezáltal mintegy 16 millió tonnával kevesebb széndioxid kerülne a levegőbe.

A közös légifolyosók kialakítása persze nem azt jelentené, hogy az országok ezentúl nem rendelkezhetnek arról, hogy mely légitársaságok léphetnek be légterükbe, ezen joguk tehát továbbra is megmarad.

Az elfogadott törvény azt mondja ki, hogy úgynevezett funkcionális légtérblokkokat kell az országoknak közösen kialakítani, adott esetben akár harmadik országokkal is tárgyalást kell folytatniuk, hiszen a blokkok kialakításakor az országhatárok jelentőségüket vesztik.

Jelenleg a nemzetközi légijáratoknak rengeteg nemzeti légifolyosón kell átkelniük, melyek mozaikszerűen kapcsolódnak egymáshoz, gyakran olyan felesleges "köröket" leírva, amely hosszabb menetidőt, és ezáltal magasabb üzemanyag-fogyasztást eredményez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Léteznek persze már összehangolt légtérblokkok, melyek közül a legnagyobb Németország, Franciaország és a Benelux államok között helyezkedik el, azonban a most elfogadott törvény értelmében 2012-ig minden tagállamnak kötelező lesz ilyen blokkot kialakítani.

A rendelkezés részeként a régi légiirányítási rendszereket is korszerűbbre cserélik majd. Az új generációs európai légiforgalmi szolgáltatási rendszer (SESAR) jelenleg még fejlesztés alatt áll.

Az intézkedések eredményeként az EU abban bízik, hogy 2020-ig akár meg is duplázódhat majd a légi forgalom. Jelenleg az EU repterein naponta 28 ezer járat indul útnak, 4700 társaság szervezésében.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem