9 °C Budapest

Olcsóbban és gyorsabban repülhetünk Európában!

Pénzcentrum
2009. március 26. 14:00

Szerdán az európai törvényhozók megállapodtak egy olyan törvény létrehozásában, melynek eredményeként rövidülne, és ezáltal olcsóbbá válna az Európán belüli légi közlekedés, melyhez egységes európai égbolt kialakítására van szükség.

Néhány napon belül az EU közlekedési miniszterei pecséttel is ellátják az új törvényt, amely akár már nyár előtt hatályba is léphet. A 2002-ben útnak indított "egységes európai égbolt" projekt kialakításának befejezéséhez további intézkedésekre van még szükség, biztonsági célkitűzéseken túl a környezet, a kapacitás, valamint a költség- és járatok hatékonyságának javítása érdekében.

Brüsszel szerint a légi irányítás szigorúbb összehangolása révén akár 8-14 perccel is rövidülhetnek az utak Európán belül, ráadásul 11 százalékkal kevesebb üzemanyag is fogyna.

Az EU közlekedési biztosa, Antonio Tajani azt is elmondta, hogy évente ezáltal mintegy 16 millió tonnával kevesebb széndioxid kerülne a levegőbe.

A közös légifolyosók kialakítása persze nem azt jelentené, hogy az országok ezentúl nem rendelkezhetnek arról, hogy mely légitársaságok léphetnek be légterükbe, ezen joguk tehát továbbra is megmarad.

Az elfogadott törvény azt mondja ki, hogy úgynevezett funkcionális légtérblokkokat kell az országoknak közösen kialakítani, adott esetben akár harmadik országokkal is tárgyalást kell folytatniuk, hiszen a blokkok kialakításakor az országhatárok jelentőségüket vesztik.

Jelenleg a nemzetközi légijáratoknak rengeteg nemzeti légifolyosón kell átkelniük, melyek mozaikszerűen kapcsolódnak egymáshoz, gyakran olyan felesleges "köröket" leírva, amely hosszabb menetidőt, és ezáltal magasabb üzemanyag-fogyasztást eredményez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Léteznek persze már összehangolt légtérblokkok, melyek közül a legnagyobb Németország, Franciaország és a Benelux államok között helyezkedik el, azonban a most elfogadott törvény értelmében 2012-ig minden tagállamnak kötelező lesz ilyen blokkot kialakítani.

A rendelkezés részeként a régi légiirányítási rendszereket is korszerűbbre cserélik majd. Az új generációs európai légiforgalmi szolgáltatási rendszer (SESAR) jelenleg még fejlesztés alatt áll.

Az intézkedések eredményeként az EU abban bízik, hogy 2020-ig akár meg is duplázódhat majd a légi forgalom. Jelenleg az EU repterein naponta 28 ezer járat indul útnak, 4700 társaság szervezésében.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?