Olcsóbban és gyorsabban repülhetünk Európában!

Pénzcentrum
2009. március 26. 14:00

Szerdán az európai törvényhozók megállapodtak egy olyan törvény létrehozásában, melynek eredményeként rövidülne, és ezáltal olcsóbbá válna az Európán belüli légi közlekedés, melyhez egységes európai égbolt kialakítására van szükség.

Néhány napon belül az EU közlekedési miniszterei pecséttel is ellátják az új törvényt, amely akár már nyár előtt hatályba is léphet. A 2002-ben útnak indított "egységes európai égbolt" projekt kialakításának befejezéséhez további intézkedésekre van még szükség, biztonsági célkitűzéseken túl a környezet, a kapacitás, valamint a költség- és járatok hatékonyságának javítása érdekében.

Brüsszel szerint a légi irányítás szigorúbb összehangolása révén akár 8-14 perccel is rövidülhetnek az utak Európán belül, ráadásul 11 százalékkal kevesebb üzemanyag is fogyna.

Az EU közlekedési biztosa, Antonio Tajani azt is elmondta, hogy évente ezáltal mintegy 16 millió tonnával kevesebb széndioxid kerülne a levegőbe.

A közös légifolyosók kialakítása persze nem azt jelentené, hogy az országok ezentúl nem rendelkezhetnek arról, hogy mely légitársaságok léphetnek be légterükbe, ezen joguk tehát továbbra is megmarad.

Az elfogadott törvény azt mondja ki, hogy úgynevezett funkcionális légtérblokkokat kell az országoknak közösen kialakítani, adott esetben akár harmadik országokkal is tárgyalást kell folytatniuk, hiszen a blokkok kialakításakor az országhatárok jelentőségüket vesztik.

Jelenleg a nemzetközi légijáratoknak rengeteg nemzeti légifolyosón kell átkelniük, melyek mozaikszerűen kapcsolódnak egymáshoz, gyakran olyan felesleges "köröket" leírva, amely hosszabb menetidőt, és ezáltal magasabb üzemanyag-fogyasztást eredményez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Léteznek persze már összehangolt légtérblokkok, melyek közül a legnagyobb Németország, Franciaország és a Benelux államok között helyezkedik el, azonban a most elfogadott törvény értelmében 2012-ig minden tagállamnak kötelező lesz ilyen blokkot kialakítani.

A rendelkezés részeként a régi légiirányítási rendszereket is korszerűbbre cserélik majd. Az új generációs európai légiforgalmi szolgáltatási rendszer (SESAR) jelenleg még fejlesztés alatt áll.

Az intézkedések eredményeként az EU abban bízik, hogy 2020-ig akár meg is duplázódhat majd a légi forgalom. Jelenleg az EU repterein naponta 28 ezer járat indul útnak, 4700 társaság szervezésében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?