6 °C Budapest

A lényeg a programban van - Veres kormánytagsága jó kompromisszum lehet

2009. március 26. 08:38

"Hiába lenne Surányi György a miniszterelnök, a Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium élén is MSZP-s politikusok, Kiss Péter, illetve Veres János állnának" - értesült az Index MSZP-s forrásokból. Laptársunk szerint a szocialista frakció ebben az esetben tudná támogatni Surányit. Az SZDSZ ugyanakkor korábban már világossá tette, egy szakértői kormányban nem szokás pártpolitikusokat szerepeltetni. Mi szólhat az MSZP-s politikusok mellett és ellenük? Egyre több olyan vélemény van, miszerint Veres kormánytagsága jó kompromisszum lehet.

A miniszterelnök tegnap megnevezte az MSZP elnöksége által is támogatott potenciális miniszterelnök jelölteket, akikről folyik már az egyeztetés a volt koalíciós partnerrel. Válságkezelő kormány alakulna, szakértői kormány, a jelenlegi kormány bázisán, illetve az MSZP-sek szándéka szerint annál kibővítettebb bázison. Egy évre. Felmerül a kérdés mit lehet egy év alatt tenni, mire elegendő ez az idő, mi kell ahhoz, hogy valódi intézkedések szülessenek? Célszerű-e, hogy egyes erős, és az elmúlt években nem rossz teljesítményt nyújtó politikusok kormánytagok maradjanak?

Érdemes a problémát, kihívást onnan megközelíteni, hogy a Gyurcsány kormányt valóban mi is válthatja? Szakértői kormány? A fogalom önmagában ellentmondásos és a mostani helyzetben kissé bizarr is lehetne. Azt az illúziót kelti, hogy a politikától, azaz (párt)érdekek harcától mentes, kizárólag valamely objektív igazságot követő és ennek szellemében cselekvő kormány. Lehetséges ez ma Magyarországon? Lehet ilyen mértékű összefogás a különböző oldalak között, illetve kaphat ekkora "autonómiát" az új kormány?

Szóval közelítsünk egy kicsit reális bázison. Azzal, hogy új kormány alakul a jelenlegi hatalmi elit bázisán, még nem változnak meg érdemben a játékszabályok. Bár némi erőátrendeződésről az MSZP-n belül hallani, a párt erős emberei esetleges szerepcserék, átrendeződések mellett is legalább rövid távon az erősek között maradnak, a lobbicsoportok tovább működnek. De a kényszer nagy úr, bizonyos intézkedéseket meg kellene tenni kormányzati szinten, meglátjuk, mennyire állja meg a helyét majd a közhely.

Gyurcsány Ferenc visszalépése korábban kifejezetten negatív bejelentésnek számított volna a pénz- és tőkepiacokon, vele ugyanis a külföldi befektetők egy jelentős része szerint az a karizmatikus politikus bukott volna el, aki képes pártbeli erejénél fogva is akár kemény kiigazító intézkedéseket elfogadtatni és megvalósítani. A várakozások ugyanakkor nem hoztak igazi eredményt. Kétségtelen siker a költségvetési hiány utóbbi években megtörtént jelentős lefaragása, és a deficit 3% köré csökkentése, ugyanakkor szerkezeti reformok nem történtek, az adórendszer továbbra sem támogatja megfelelően a magánszektort. A magas jövedelemelvonás minden érdemi kormánykritika egyik fókuszpontja a határain túlnyúló szociálpolitika mellett. Tehát a nagy lépések nem történtek meg, a válság viszont ideért.

Az előrehozott választásokra nem elhanyagolható esély van, ugyanakkor most csak a jelenlegi hatalmi bázison alapuló új kormány alakításának egyes vonatkozásaival foglalkoznánk. Tehát Gyurcsány átadta a helyet, melyet a piacok és a közvélemény egyelőre jól (vagy nem rosszul) fogadnak. Kivárás van, még az új miniszterelnök személye sem biztos. A legesélyesebb jelölt Surányi György volt jegybankelnök, ugyanakkor nagy kérdés, az ő gyomra hogyan vesz be egy készen kapott programot, hol és milyen formában jelenhetnek meg a nemzetközi szaktekintélynek számító bankelnök elképzelései.

Az utóbbi napokban vált ismertté, hogy bizonyos szocialista körökben sem csak az osztogatásról mennek a beszélgetések, az index információi szerint a még Gyurcsány által év elején bejelentett és gyorsan felpuhuló válságkezelő intézkedések egy meglehetősen kemény csomagból kiemelt elemek voltak. Laptársunk információi szerint a Veres János vezette Pénzügyminisztériumban elkészült egy olyan csomag, mely jóval keményebb intézkedésekkel igyekezett volna a költségvetés helyzetét javítani, ugyanakkor MSZP-s és szélesebb kormányzati támogatottságot nem kapott. Bár a pénzügyminiszter lépései erősen vitathatóak, valamit mégis jelenthet, hogy ilyen programok alapvetően kidolgozásra kerültek. Más szocialista informátorunk is azt mondta nemrég még a kormányválság előtt, hogy "Veres nagyon jó, sokkal jobb mint, amilyen a külvilág képe róla, s igazából tudta mit kell csinálni, csak semmit nem ment keresztül. Olyan csomagot rakott le az asztalra, ami kőkemény kiadáscsökkentésselk párosult volna". A mostani pletykák szerint ezek továbbra is ott lapulnak az íróasztal fiókban, és az új miniszterelnök jelölt tanulmányozza őket, akár ez is lehet az alapja egy új válságkezelő kormányprogramnak. Veres személyét erősítheti, hogy szakmai berkekben annak ellenére, hogy regnáló pénzügyminiszter, nem rossz a megítélése, a Portfolio.hu által tartott pénzügyminiszter jelölt szavazáson , magasan megverte Bajnai Gordont, s alkalmasságát nagy vonalakban Békesi László és Chikán Attila szintjén ítéli meg a piac.

Ha sikerül új kormányt alakítani, mit jelenthet a pártpolitikusok részvétele, Kiss és Veres esetleges maradása, ahogyan annak lehetőségét az index is felveti. Önáltatás lenne azt gondolni, hogy pártsemleges szakértői kormány alakul, mely a már említett illuzórikus módon hozna intézkedéseket. Az új törvényekhez, lépésekhez elengedhetetlen a pártfrakciók támogatása, tehát a folyamatos egyeztetéseket, konzultációkat egyébként sem lehet kihagyni. A kormányfőnek, és a kormánynak lehetnek új ötletei, elképzelései, ugyanakkor arról az MSZP-s, SZDSZ-es vagy akár MDF-es érdekcsoportokat ugyanúgy meg kell győzni. Egy ilyen helyzetben nem feltétlenül jöhet rosszul, ha a kormányban olyan emberek is vannak, akik erős emberek egy pártszervezetben, és képesek hatásosan befolyásolni ezeket az érdekcsoportokat (nem kellene mindent előzetes ígéretekre alapozni). Nem vita tárgya, hogy az új kormányfőnek cselekvési szabadságot kell adni, egy bábkormány a magyar gazdaságpolitika hitelességét nem tudja visszaállítani. Ugyanakkor akár az új kormány stabilitását is segítheti, ha a miniszterelnök személyében történő szükséges változás mellett a lényeg a programban és annak megvalósításában lenne.

NEKED AJÁNLJUK
Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát...

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?