11 °C Budapest

Mikor csap le a következő cunami?

Pénzcentrum
2008. december 14. 10:00

Amerikai kutatók a korallzátonyok növekedési mintázatából a fák évgyűrűinek vizsgálatához hasonlítható módszerrel próbálják előre jelezni a következő természeti katasztrófa várható időpontját a Sunda-törésvonal mentén az indonéz Szumátra szigetcsoport térségében. A vizsgálat során arra keresik a választ, hogy számíthatunk-e a 2004 karácsonyakor a térséget letaroló cunamihoz mérhető pusztításra az előttünk álló időszakban.


Cunami (a kép csak illusztráció)

A korábban a Kaliforniai, jelenleg a Szingapúri Természettudományi Egyetem kutatójaként dolgozó Kerry Sieh kutatócsapata az egyik tudományos magazinban azt állította, hogy a Sunda-törésvonal egy két évszázada csendes délebbi szakaszán az elmúlt évben mért rengés egy következő katasztrófa előfutára lehet.

A kutatók a törésvonal Mentawainak nevezett 600 kilométeres szakaszára valószínűsítik a következő pusztító rengést. Hogy az elméletet alátámasszák, hét évszázadra visszamenőleg megvizsgálták a korallzátonyok növekedési mintázatát.

A mélytengeri rengések alkalmával a felfelé nyomuló kőzetlemezek a nyílt tenger irányába szívják a part menti vizeket, a csökkenő vízszint hatására előbukkannak a víz alól a korallzátonyok. Bár később a korallzátony tovább fejlődik, a felszínre kerülés nyomait megőrzi.

A kutatók a XIV. századig visszamenőleg megvizsgálták a növekedési mintákat és körülbelül kétszáz éves ciklusokban földrengésre utaló jeleket találtak. Az egyes ciklusok között néhány évtizedenként kisebb rengések is előfordulnak, a kutatók szerint a 2007-es rengés már a következő ciklus első figyelmeztető jele lehetett.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?