18 °C Budapest

Csak a túlélésre elég a magyar fizetés!

Pénzcentrum
2009. január 20. 10:00

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek a 2008-as év első 11 hónapjában összességében 8,2 %-kal, a nettó átlagkeresetek 7,3 %-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-novemberi reálkereset (a fogyasztóiár-index 6,3 %-os növekedése mellett) 0,9 %-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az alkalmazásban állók száma 2008. január-novemberben átlagosan 2 millió 747 ezer volt.

Évkezdettől novemberig a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 936 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 3,8 %-kal csökkent a létszám, míg a versenyszférában lényegében nem változott.

Az alkalmazásban állók létszámának alakulás trendvonallal (2008. január-november, ezer fő) Forrás: KSH

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete a 2008-as év első 11 hónapjában 197 600 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 190 600 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 218 900 Ft-ot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,2 %-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 7,0 %-kal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,0 %-kal volt magasabb az előző évinél.

Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,5%), pénzügyi tevékenység (11,0%), kereskedelem, javítás (9,6%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (9,0%) gazdasági ágakban. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) átlagkereset 7,7%-kal nőtt az előző év január-novemberihez képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,5%-kal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 6,1%-kal lett magasabb. Novemberben a bruttó átlagkeresetek 8,7%-kal haladták meg az előző év azonos időszakit.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi nettó átlagkeresete (Forrás: KSH)

Január-novemberben a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 121 400 Ft volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 90 300 Ft-nak, a szellemi foglalkozásúaké 155 900 Ft-nak felelt meg. A nettó kereset így átlagosan 7,3%-kal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 7,8%-os, a költségvetési szervezeteket pedig 6,5%-os növekedés jellemezte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 209 100 Ft-os nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,5%-kal haladta meg az előző év január-novemberit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,5%-ot tett ki.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm