27 °C Budapest

Visszaesett az építőipari termelés

Pénzcentrum
2008. december 18. 11:30

Az építőipari termelés volumene 2008 októberében kiigazítatlan adatok alapján és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 2,2%-kal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,2%-kal haladta meg az előző havit. Az év első tíz hónapjában a termelés 7,3%-kal alacsonyabb volt a 2007. azonos időszakinál.

Az építőipari termelés októberi, az év egészében megfigyeltnél kisebb mértékű csökkenése az alacsony előző évi bázisnak is köszönhető. A termelés trendje az elmúlt néhány hónapban lényegében változatlan.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése októberben 3,8%-kal emelkedett 2007 októberéhez viszonyítva; évkezdettől viszont 9,1%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az épületgépészeti szerelés termelése 15%-kal mérséklődött, a kis súlyú befejező építésé 9,9%-kal nőtt 2007 októberéhez képest.

A két építményfőcsoport termelése októberben ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 11,1%-kal csökkent, az egyéb építmények építéséé 9,6%-kal magasabb volt az előző évi rendkívül alacsony bázisnál. Az építőipari termelés első tíz havi 7,3%-os mérséklődésén belül az épületek építése 9,2%-kal, az egyéb építményeké 4,8%-kal mérséklődött. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épület építése 3,1%-kal csökkent, az egyéb építményeké 1%-kal emelkedett az előző havihoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 14,5%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya egynegyedével, az egyéb építményeké 2,4%-kal csökkent. Az októberben kötött szerződések volumene egyharmadával alacsonyabb volt az előző évi magas bázisnál. Ezen belül épületek építésére 41,1%-kal, egyéb építményekre 24,7%-kal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az építőipar termelési volumenindexe (Forrás: ksh)

Az év első tíz hónapjában létrejött szerződések volumene 11,7%-kal alacsonyabb volt a 2007. január-októberinél. Évkezdettől épületekre 32,6%-kal kisebb, egyéb építményekre 18,9%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek - utóbbi az út- és autópálya-építésre vonatkozó januári, illetve július és szeptember közötti nagy értékű szerződések eredménye.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?