12 °C Budapest

A mellékes projektek tartják életben az építőipart!

Pénzcentrum
2009. január 16. 10:00

Az építőipari termelés volumene 2008 novemberében kiigazítatlan adatok alapján 3,4%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 4,5%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 1,2%-kal haladta meg az előző havit. Az év első tizenegy hónapjában a termelés 6,2%-kal alacsonyabb volt a 2007. azonos időszakihoz képest.

A két építményfőcsoport termelése novemberben ellentétesen alakult: az épületek építésének volumene 14%-kal csökkent, az egyéb építmények építése 27,8%-kal magasabb volt az előző évinél. A növekedés a rendkívül alacsony bázis mellett néhány, autópálya- és közműépítésen végzett nagy értékű munkának köszönhető.

Az építőipari termelés első tizenegy havi 6,2%-os mérséklődésén belül az épületek építése 9,7%-kal, az egyéb építményeké 1,5%-kal csökkent. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva novemberben az épületek építése 1,8%-kal mérséklődött, az egyéb építményeké 4,5%-kal emelkedett az előző havihoz viszonyítva.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése novemberben 7,6%-kal emelkedett 2007 novemberéhez képest. Az épületgépészeti szerelés termelése 9,8%-kal csökkent, a kis súlyú befejező építésé 3%-kal nőtt a 2007. novemberihez mérten. Évkezdettől számítva a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 7,4%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól, az épületgépészeti szerelés termelése 7,9%-kal, a befejező építésé 1,8%-kal csökkent az év első tizenegy hónapjában.

Az építőipar termelési volumenindexe (Forrás: KSH)

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 18,1%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 35,2%-kal csökkent, az egyéb építményeké 7,1%-kal nőtt. A novemberben kötött szerződések volumene ötödével alacsonyabb volt az előző évi magas bázisnál; ezen belül épületek építésére 54,3%-kal kisebb, egyéb építményekre 74,5%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek - a növekedés út- és vasútépítésre létrejött szerződéseknek köszönhető. Az év első tizenegy hónapjában kötött szerződések volumene 12,7%-kal alacsonyabb volt a 2007. január-novemberinél. Évkezdettől épületekre 35,9%-kal kisebb, egyéb építményekre 23,9%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vissza a főoldalra!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm