17 °C Budapest

Ecostat: stabilizációs esélyek és lehetőségek

Pénzcentrum
2008. december 17. 12:45

Drámai utolsó negyedév A világgazdasági környezet jelentősen és gyorsan változott 2008 utolsó negyedévében, a kedvezőtlen jelenségek érzékenyen befolyásolják a hazai gazdaság fejlődését is. Az október végén kipattant pénzügyi krízis elemi erejű volt, hatása azonnal megjelent a reálszférában. A bankszektorból induló pénzügyi turbolencia a reálszférában értékesítési, keresleti krízist okozott.

A makrogazdasági kilátások szinte egyik napról a másikra ellentettjükre változtak, a korábbiaknál nagyságrendileg bizonytalanabbá váltak. A kaotikus helyzet stabilizálására rendkívül gyors nemzetközi összefogás vette kezdetét, amely novemberben alig követhető méreteket öltött. A kormányok és a vállalkozások haladéktalanul megkezdték kidolgozni értékmentő akcióikat és gazdaságélénkítő programjaikat. Egy hónap távlatából a gazdasági visszaesés mélyebb a vártnál, a kilábalás is időigényesnek ígérkezik. Főként a bizalmi válság oldása tűnik megfontolt intézkedéseket és türelmet igénylő feladatnak.

A világméretűvé szélesedett krízis pillanatok alatt felülírta a korábbi fejlődési trendeket és előrejelzéseket, a témával foglalkozó pénzügyi gazdasági szervezetek sorozatban módosítják prognózisaikat, amelyek egyre pesszimistábbak. Az IMF számítása szerint 2007-ben még 5 százalék körüli világgazdasági bővülés 2008-ban 3,7 százalékra, 2009-ben átlagosan 2,2 százalékra csökken.

A fejlődő régiók többsége a növekedés mérséklődése ellenére a világgazdasági átlag kétszeresével bővítheti termelésüket 2008-2009-ben. A nemzetközi konjunktúra fokozatos élénkülésére 2010-ben kerülhet sor. Az előrejelzések kockázatát elsősorban a nehezen becsülhető pénzügyi veszteségek, valamint a deflációs veszély lehetősége jelentik.

Az előrejelzések realitása és pontossága a gyorsan változó és főleg romló gazdasági környezetben jelenleg nehezen biztosítható, a modellezés lehetőségei beszűkültek, hiszen nehezen vagy egyáltalán nem meghatározhatóak a szükséges feltételek, paraméterek.

Az EU újonnan csatlakozott 12 tagállamát különösen rosszul érinti a fejlett országok lendületvesztése. Legfontosabb felvevőpiacaik beszűkülését a belső kereslet nem képes kompenzálni. A régióban munkanélküliség növekedésével kell számolni, amely hazánkat az átlagosnál is kedvezőtlenebbül érinti a stabilizációs program korrekciós intézkedése miatt. Hazai viszonylatban 2009-ben a termelés visszaesése nem kerülhető el.

A hazai költségvetési folyamatokban az elmúlt hónapokban jelentős fordulat történt. A Konvergencia Programban vállalt kötelezettségeket értelemszerűen teljesítenünk kell, legfeljebb kisebb enyhítésekre, határidő módosításokra számíthatunk. Magyarország gazdasági stabilitására komoly veszélyt jelent az államháztartás eladósodottsága, a nemzetközi likviditási és reálgazdasági válság egymást erősítő hatása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Októberben a kormány átfogó hitel-megállapodást kötött több nemzetközi pénzügyi szervezettel. A költségvetés átdolgozásával intézkedéseket tett az államháztartási hiány csökkentésére. A szaktárca legfrissebb adatai szerint 2008-ben a tervezett 4,1 százalék helyett 3,4 százalék lesz a GDP arányos ESA hiány, a nyugdíjbiztosítás pénztári kiigazítás figyelembevételével 2009 tavaszán a túlzott deficit eljárás megszűnhet Magyarország ellen. A 2009 évi költségvetési törvény teljesülésével jövőre már 3 százalék alá tudjuk szorítani az államháztartási hiányt, ami a nemzetközi pénzügyi bizalom helyreállítása, az euró bevezetése szempontjából fontos.

Számításaink szerint 2008-ban a gazdaság teljesítménye a negyedik negyedévben valamelyest visszaesik, éves átlagban 1 százalékos GDP növekedés várható. A lakossági fogyasztás a pénzügyi válság hatására megtörik, éves átlagban 0,6 százalékos növekedéssel számolunk. A külkereskedelmi forgalom dinamikája az év során folyamatosan csökkent, a pozitív ütemkülönbség megmaradt, éves átlagban az export 7,6, az import 6,9 százalékos növekedése várható.

A gazdaság lassulásának hatására a kormány mérsékelte az adóbevételekre vonatkozó várakozásait. A lassulás a fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételek mérséklődésén keresztül érinti a költségvetést.

2009 évi növekedési előirányzatok

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem