18 °C Budapest

Ecostat: stabilizációs esélyek és lehetőségek

Pénzcentrum
2008. december 17. 12:45

Drámai utolsó negyedév A világgazdasági környezet jelentősen és gyorsan változott 2008 utolsó negyedévében, a kedvezőtlen jelenségek érzékenyen befolyásolják a hazai gazdaság fejlődését is. Az október végén kipattant pénzügyi krízis elemi erejű volt, hatása azonnal megjelent a reálszférában. A bankszektorból induló pénzügyi turbolencia a reálszférában értékesítési, keresleti krízist okozott.

A makrogazdasági kilátások szinte egyik napról a másikra ellentettjükre változtak, a korábbiaknál nagyságrendileg bizonytalanabbá váltak. A kaotikus helyzet stabilizálására rendkívül gyors nemzetközi összefogás vette kezdetét, amely novemberben alig követhető méreteket öltött. A kormányok és a vállalkozások haladéktalanul megkezdték kidolgozni értékmentő akcióikat és gazdaságélénkítő programjaikat. Egy hónap távlatából a gazdasági visszaesés mélyebb a vártnál, a kilábalás is időigényesnek ígérkezik. Főként a bizalmi válság oldása tűnik megfontolt intézkedéseket és türelmet igénylő feladatnak.

A világméretűvé szélesedett krízis pillanatok alatt felülírta a korábbi fejlődési trendeket és előrejelzéseket, a témával foglalkozó pénzügyi gazdasági szervezetek sorozatban módosítják prognózisaikat, amelyek egyre pesszimistábbak. Az IMF számítása szerint 2007-ben még 5 százalék körüli világgazdasági bővülés 2008-ban 3,7 százalékra, 2009-ben átlagosan 2,2 százalékra csökken.

A fejlődő régiók többsége a növekedés mérséklődése ellenére a világgazdasági átlag kétszeresével bővítheti termelésüket 2008-2009-ben. A nemzetközi konjunktúra fokozatos élénkülésére 2010-ben kerülhet sor. Az előrejelzések kockázatát elsősorban a nehezen becsülhető pénzügyi veszteségek, valamint a deflációs veszély lehetősége jelentik.

Az előrejelzések realitása és pontossága a gyorsan változó és főleg romló gazdasági környezetben jelenleg nehezen biztosítható, a modellezés lehetőségei beszűkültek, hiszen nehezen vagy egyáltalán nem meghatározhatóak a szükséges feltételek, paraméterek.

Az EU újonnan csatlakozott 12 tagállamát különösen rosszul érinti a fejlett országok lendületvesztése. Legfontosabb felvevőpiacaik beszűkülését a belső kereslet nem képes kompenzálni. A régióban munkanélküliség növekedésével kell számolni, amely hazánkat az átlagosnál is kedvezőtlenebbül érinti a stabilizációs program korrekciós intézkedése miatt. Hazai viszonylatban 2009-ben a termelés visszaesése nem kerülhető el.

A hazai költségvetési folyamatokban az elmúlt hónapokban jelentős fordulat történt. A Konvergencia Programban vállalt kötelezettségeket értelemszerűen teljesítenünk kell, legfeljebb kisebb enyhítésekre, határidő módosításokra számíthatunk. Magyarország gazdasági stabilitására komoly veszélyt jelent az államháztartás eladósodottsága, a nemzetközi likviditási és reálgazdasági válság egymást erősítő hatása.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Októberben a kormány átfogó hitel-megállapodást kötött több nemzetközi pénzügyi szervezettel. A költségvetés átdolgozásával intézkedéseket tett az államháztartási hiány csökkentésére. A szaktárca legfrissebb adatai szerint 2008-ben a tervezett 4,1 százalék helyett 3,4 százalék lesz a GDP arányos ESA hiány, a nyugdíjbiztosítás pénztári kiigazítás figyelembevételével 2009 tavaszán a túlzott deficit eljárás megszűnhet Magyarország ellen. A 2009 évi költségvetési törvény teljesülésével jövőre már 3 százalék alá tudjuk szorítani az államháztartási hiányt, ami a nemzetközi pénzügyi bizalom helyreállítása, az euró bevezetése szempontjából fontos.

Számításaink szerint 2008-ban a gazdaság teljesítménye a negyedik negyedévben valamelyest visszaesik, éves átlagban 1 százalékos GDP növekedés várható. A lakossági fogyasztás a pénzügyi válság hatására megtörik, éves átlagban 0,6 százalékos növekedéssel számolunk. A külkereskedelmi forgalom dinamikája az év során folyamatosan csökkent, a pozitív ütemkülönbség megmaradt, éves átlagban az export 7,6, az import 6,9 százalékos növekedése várható.

A gazdaság lassulásának hatására a kormány mérsékelte az adóbevételekre vonatkozó várakozásait. A lassulás a fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételek mérséklődésén keresztül érinti a költségvetést.

2009 évi növekedési előirányzatok

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?