Ecostat: stabilizációs esélyek és lehetőségek

Pénzcentrum
2008. december 17. 12:45

Drámai utolsó negyedév A világgazdasági környezet jelentősen és gyorsan változott 2008 utolsó negyedévében, a kedvezőtlen jelenségek érzékenyen befolyásolják a hazai gazdaság fejlődését is. Az október végén kipattant pénzügyi krízis elemi erejű volt, hatása azonnal megjelent a reálszférában. A bankszektorból induló pénzügyi turbolencia a reálszférában értékesítési, keresleti krízist okozott.

A makrogazdasági kilátások szinte egyik napról a másikra ellentettjükre változtak, a korábbiaknál nagyságrendileg bizonytalanabbá váltak. A kaotikus helyzet stabilizálására rendkívül gyors nemzetközi összefogás vette kezdetét, amely novemberben alig követhető méreteket öltött. A kormányok és a vállalkozások haladéktalanul megkezdték kidolgozni értékmentő akcióikat és gazdaságélénkítő programjaikat. Egy hónap távlatából a gazdasági visszaesés mélyebb a vártnál, a kilábalás is időigényesnek ígérkezik. Főként a bizalmi válság oldása tűnik megfontolt intézkedéseket és türelmet igénylő feladatnak.

A világméretűvé szélesedett krízis pillanatok alatt felülírta a korábbi fejlődési trendeket és előrejelzéseket, a témával foglalkozó pénzügyi gazdasági szervezetek sorozatban módosítják prognózisaikat, amelyek egyre pesszimistábbak. Az IMF számítása szerint 2007-ben még 5 százalék körüli világgazdasági bővülés 2008-ban 3,7 százalékra, 2009-ben átlagosan 2,2 százalékra csökken.

A fejlődő régiók többsége a növekedés mérséklődése ellenére a világgazdasági átlag kétszeresével bővítheti termelésüket 2008-2009-ben. A nemzetközi konjunktúra fokozatos élénkülésére 2010-ben kerülhet sor. Az előrejelzések kockázatát elsősorban a nehezen becsülhető pénzügyi veszteségek, valamint a deflációs veszély lehetősége jelentik.

Az előrejelzések realitása és pontossága a gyorsan változó és főleg romló gazdasági környezetben jelenleg nehezen biztosítható, a modellezés lehetőségei beszűkültek, hiszen nehezen vagy egyáltalán nem meghatározhatóak a szükséges feltételek, paraméterek.

Az EU újonnan csatlakozott 12 tagállamát különösen rosszul érinti a fejlett országok lendületvesztése. Legfontosabb felvevőpiacaik beszűkülését a belső kereslet nem képes kompenzálni. A régióban munkanélküliség növekedésével kell számolni, amely hazánkat az átlagosnál is kedvezőtlenebbül érinti a stabilizációs program korrekciós intézkedése miatt. Hazai viszonylatban 2009-ben a termelés visszaesése nem kerülhető el.

A hazai költségvetési folyamatokban az elmúlt hónapokban jelentős fordulat történt. A Konvergencia Programban vállalt kötelezettségeket értelemszerűen teljesítenünk kell, legfeljebb kisebb enyhítésekre, határidő módosításokra számíthatunk. Magyarország gazdasági stabilitására komoly veszélyt jelent az államháztartás eladósodottsága, a nemzetközi likviditási és reálgazdasági válság egymást erősítő hatása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Októberben a kormány átfogó hitel-megállapodást kötött több nemzetközi pénzügyi szervezettel. A költségvetés átdolgozásával intézkedéseket tett az államháztartási hiány csökkentésére. A szaktárca legfrissebb adatai szerint 2008-ben a tervezett 4,1 százalék helyett 3,4 százalék lesz a GDP arányos ESA hiány, a nyugdíjbiztosítás pénztári kiigazítás figyelembevételével 2009 tavaszán a túlzott deficit eljárás megszűnhet Magyarország ellen. A 2009 évi költségvetési törvény teljesülésével jövőre már 3 százalék alá tudjuk szorítani az államháztartási hiányt, ami a nemzetközi pénzügyi bizalom helyreállítása, az euró bevezetése szempontjából fontos.

Számításaink szerint 2008-ban a gazdaság teljesítménye a negyedik negyedévben valamelyest visszaesik, éves átlagban 1 százalékos GDP növekedés várható. A lakossági fogyasztás a pénzügyi válság hatására megtörik, éves átlagban 0,6 százalékos növekedéssel számolunk. A külkereskedelmi forgalom dinamikája az év során folyamatosan csökkent, a pozitív ütemkülönbség megmaradt, éves átlagban az export 7,6, az import 6,9 százalékos növekedése várható.

A gazdaság lassulásának hatására a kormány mérsékelte az adóbevételekre vonatkozó várakozásait. A lassulás a fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételek mérséklődésén keresztül érinti a költségvetést.

2009 évi növekedési előirányzatok

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?