22 °C Budapest

Borúlátás: már a cégek sem bíznak

Pénzcentrum
2008. október 31. 12:22

Az Ecostat konjunktúra-index felmérése alapján a magyar vállalkozói szféra bizalmi mutatói a tizedik hónapban mérséklődtek, s a visszaesés nagyobb volt, mint az előző hónapokban, de ezzel nem vagyunk egyedül Európában. A TOP-100 index 79 százalék, míg a kkv-ké 77,5 százalékos.

A nagyvállalatok 48 százaléka számolt be arról, hogy nem változott termelése az elmúlt 3 hónapban, míg a cégek ötöde volt képes fokozni teljesítményét. 32 százalékuknál csökkent a kibocsátás. Rövidtávon a termelés visszaesésétől 34 százalékuk tart, azonban a termelés feltételeiben nem számítanak alapvető változásokra.


A fejlesztési hajlandóságot jelző mutató 1 éves visszatekintésben jelenleg a legalacsonyabb, a fejlesztések alacsony szintjét magyarázza, hogy a nagyvállalatok 26 százalékának export rendelései alacsonyabbak, mint az ilyenkor megszokott.


A kkv-k 47 százaléka számolt be az elmúlt három hónap során szinten maradó, 28 százalék pedig csökkenő termelésről. A következő 3 hónapra a cégek 20 százaléka tervez növekedést, míg 33 százalék csökkenést. A fejlődés legnagyobb akadálya továbbra is a túlzott adóterhelés és a szűk vásárlóerő.


A foglalkoztatottak létszámát elégségesnek minősítette a vállalkozások fele, azonban 29 százalékuk véli úgy, hogy az magasabb az optimálisnál. A kkv-k 35 százaléka tervezi 1 éven belül új beruházás indítását, így a cégek fejlesztési aktivitásának csökkenése tartósnak értékelhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az ágazati szintű felmérés is a pesszimista üzleti várakozásokat támasztja alá. A kiemelt ágazgatok közül egyedül a mezőgazdaságban javultak valamelyest a bizalmi mutatók, a többi területen folytatódnak a negatív tendenciák.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?