9 °C Budapest

Borúlátás: már a cégek sem bíznak

Pénzcentrum
2008. október 31. 12:22

Az Ecostat konjunktúra-index felmérése alapján a magyar vállalkozói szféra bizalmi mutatói a tizedik hónapban mérséklődtek, s a visszaesés nagyobb volt, mint az előző hónapokban, de ezzel nem vagyunk egyedül Európában. A TOP-100 index 79 százalék, míg a kkv-ké 77,5 százalékos.

A nagyvállalatok 48 százaléka számolt be arról, hogy nem változott termelése az elmúlt 3 hónapban, míg a cégek ötöde volt képes fokozni teljesítményét. 32 százalékuknál csökkent a kibocsátás. Rövidtávon a termelés visszaesésétől 34 százalékuk tart, azonban a termelés feltételeiben nem számítanak alapvető változásokra.


A fejlesztési hajlandóságot jelző mutató 1 éves visszatekintésben jelenleg a legalacsonyabb, a fejlesztések alacsony szintjét magyarázza, hogy a nagyvállalatok 26 százalékának export rendelései alacsonyabbak, mint az ilyenkor megszokott.


A kkv-k 47 százaléka számolt be az elmúlt három hónap során szinten maradó, 28 százalék pedig csökkenő termelésről. A következő 3 hónapra a cégek 20 százaléka tervez növekedést, míg 33 százalék csökkenést. A fejlődés legnagyobb akadálya továbbra is a túlzott adóterhelés és a szűk vásárlóerő.


A foglalkoztatottak létszámát elégségesnek minősítette a vállalkozások fele, azonban 29 százalékuk véli úgy, hogy az magasabb az optimálisnál. A kkv-k 35 százaléka tervezi 1 éven belül új beruházás indítását, így a cégek fejlesztési aktivitásának csökkenése tartósnak értékelhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az ágazati szintű felmérés is a pesszimista üzleti várakozásokat támasztja alá. A kiemelt ágazgatok közül egyedül a mezőgazdaságban javultak valamelyest a bizalmi mutatók, a többi területen folytatódnak a negatív tendenciák.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem