34 °C Budapest

Ezer tonna aprópénz jött vissza a jegybankba

Pénzcentrum
2008. október 1. 10:04

Könnyebb lett az élet az egy- és kétforintosok nélkül Visszaérkezett az ezredik tonna aprópénz a Magyar Nemzeti Bankba. A vártnál több egy- és kétforintos áramlott vissza, ami nagyrészt a jótékony szervezetek által szervezett gyűjtéseknek köszönhető. Az MNB a visszaérkezett érméket fémhulladékként értékesíti, ami az államadósságot, végső soron az adófizetők terheit csökkenti.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly szeptember 21-én jelentette be, hogy 2008. március 1-jei hatállyal bevonja a készpénzforgalomból a két legkisebb címletű érmét, az egy- és kétforintost. A jegybank azért döntött így, mert ezeket az aprópénzeket az emberek egyre kevésbé használták, a gyártott érmék nagy része elkallódott, elveszett, aktívan nem vett részt a készpénzforgalomban. Ezen túlmenően a fémek világpiaci ára az utóbbi években magas szintre emelkedett, ezért az érmék gyártatása jelentős többlet ráfordítást jelentett a közpénzből gazdálkodó Magyar Nemzeti Bank, s így az egész ország számára.

A bevonás bejelentése óta 171 millió darab, 360 tonna egyforintos és 203 millió darab, 640 tonna kétforintos érkezett vissza az érméket kibocsátó jegybankba. Az összesen visszaáramlott 1000 tonna egy- és kétforintos aránya az összes kibocsátott érméhez viszonyítva 20% ill. 29%. Ez a nemzetközi tapasztalatoknál jóval magasabb arányt jelent. Az érmék visszaáramlását segítette, hogy több karitatív szervezet gyűjtést indított: csak az MNB-ben háromszáz szervezet váltott be aprópénzt közel 50 millió forint értékben.

Aki később talál egy- és kétforintost, annak sem vesz el a pénze: a Magyar Nemzeti Bank még 2013. március 1-ig névértéken beváltja ezeket az aprópénzeket, továbbá a Posta is úgy döntött, hogy közreműködik az érmék beváltásában. A korábban bevont bankjegyek közül az MNB-ben még 2009. december 31-ig névértéken beváltható a régi forintsorozatból a lila (Ady) 500 forintos, a zöld (Bartók) 1000 forintos és a barna (Széchenyi) 5000 forintos. Ezeken kívül még 2027. augusztus 31-ig beváltható a jelenlegi forintsorozatból a fémcsík nélküli 1000 forintos is.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?