6 °C Budapest

Megreguláznák a közhivatalokat!

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 09:15

A hivatalos ügyek intézése a mai napig nem halad olajozottan. Ezen változtatnának a jogalkotók a közigazgatási eljárásokat szabályozó törvény módosításával a tervek szerint. A három éve hatályba lépett törvénytől korábban is ezt várták, de nem volt érzékelhető a hatás az ügyfelek számára - írja a Népszabadság.

Az ügyintézés nem vált gyorsabbá, az ügyfelek terhei nem csökkentek, ráadásul az internet adta lehetőségeket sem használták ki, így ki lehet jelenteni, hogy a 3 éve bevezetett törvény nem hozott áttörést.

Nemrég több mint ezer kérdőív alapján mérték fel a KET hatását, és az eredmények mondhatni siralmasak, 56 százalék nem elégedett a változásokkal. Egyharmad jobbnak, 7 százalék viszont rosszabbnak látja a helyzetet. Az eredményességben a válaszadók háromnegyede nem tapasztalt változást, mindössze 20 százalék szerint gyorsult az ügyintézés.

A mostani javaslat nem csak az ügyintézési határidőket csökkentené, hanem az adminisztrációs terhek mérséklésére is javaslatot tesz. Bár már eddig is szerepelt a törvényben, hogy nem lehet olyan adatokat kérni, ami már szerepel a nyilvántartásban, még a mai napig előfordul, hogy az embereket hazaküldik az igazolásokért, papírokért. A javaslat szerint azonban ezentúl a hatóságoknak maguknak kell majd beszerezni a más hatóságoknál rendelkezésre álló információkat.

Változtatnának az egyablakos ügyintézés feltételein is, és bővítenék az egyszerűsített eljárások körét is. 2011-től a hatóságok már kizárólag elektronikus úton tarthatnák egymással a kapcsolatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azt is kilátásba helyeznék, hogy ha a hatóság késlekedik, nem tartja be a határidőket, akkor vissza kellene fizetnie az illetéket. További büntetés, hogy ez a visszafizetési kötelezettség a hatóság saját kasszájából származna...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem