Megreguláznák a közhivatalokat!

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 09:15

A hivatalos ügyek intézése a mai napig nem halad olajozottan. Ezen változtatnának a jogalkotók a közigazgatási eljárásokat szabályozó törvény módosításával a tervek szerint. A három éve hatályba lépett törvénytől korábban is ezt várták, de nem volt érzékelhető a hatás az ügyfelek számára - írja a Népszabadság.

Az ügyintézés nem vált gyorsabbá, az ügyfelek terhei nem csökkentek, ráadásul az internet adta lehetőségeket sem használták ki, így ki lehet jelenteni, hogy a 3 éve bevezetett törvény nem hozott áttörést.

Nemrég több mint ezer kérdőív alapján mérték fel a KET hatását, és az eredmények mondhatni siralmasak, 56 százalék nem elégedett a változásokkal. Egyharmad jobbnak, 7 százalék viszont rosszabbnak látja a helyzetet. Az eredményességben a válaszadók háromnegyede nem tapasztalt változást, mindössze 20 százalék szerint gyorsult az ügyintézés.

A mostani javaslat nem csak az ügyintézési határidőket csökkentené, hanem az adminisztrációs terhek mérséklésére is javaslatot tesz. Bár már eddig is szerepelt a törvényben, hogy nem lehet olyan adatokat kérni, ami már szerepel a nyilvántartásban, még a mai napig előfordul, hogy az embereket hazaküldik az igazolásokért, papírokért. A javaslat szerint azonban ezentúl a hatóságoknak maguknak kell majd beszerezni a más hatóságoknál rendelkezésre álló információkat.

Változtatnának az egyablakos ügyintézés feltételein is, és bővítenék az egyszerűsített eljárások körét is. 2011-től a hatóságok már kizárólag elektronikus úton tarthatnák egymással a kapcsolatot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt is kilátásba helyeznék, hogy ha a hatóság késlekedik, nem tartja be a határidőket, akkor vissza kellene fizetnie az illetéket. További büntetés, hogy ez a visszafizetési kötelezettség a hatóság saját kasszájából származna...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20