14 °C Budapest

Offshore vagy nem? A Magyar Posta válasza

Pénzcentrum
2008. szeptember 10. 16:49

A Magyar Hírlap cikkére reagálva a Magyar Posta a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A Magyar Posta életében a vállalkozói kézbesítés több mint nyolc éves múltra tekint vissza.

Budapesten 2000-től jelentősen nőtt a kézbesítők leterheltsége és állandósult a létszámhiány. A probléma megoldása érdekében a társaság akkori vezetése döntött a vállalkozói kézbesítés bevezetéséről. 2001. novemberében először a II. és XII. kerület meghatározott - kézbesítés szempontjából kritikusnak mondható - területein, majd 2002. évtől további hat további budapesti postán végezték vállalkozók a kézbesítést.

Ekkor kötött szerződést a társaság - többek között - a Postagalamb Kft.-vel is. Kézbesítésre vállalkozó céget több olyan postás is alapított, aki korábban társaságunk munkavállalója, kézbesítője volt.

Az elmúlt években is jó néhány volt postás alapított postai tevékenységet is ellátó vállalkozást. Ezek a cégek sok esetben ma már a Magyar Posta versenytársaként jelennek meg a hírlap-, a címezetlen reklámnyomtatvány és egyéb küldemények piacán. Ez a szolgáltatási ágazat fokozatos liberalizációjának természetes velejárója.

A kézbesítői feladatok ellátásába vállalkozók bevonása nem magyar sajátosság. Valamennyi európai posta ezt a gyakorlatot folytatja, hiszen a kézbesítőkre háruló terhelések nem egyenletesen jelentkeznek. Az alvállalkozókkal megkötött szerződések rugalmasabbá, költséghatékonyabbá teszik a kézbesítést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Magyar Posta Zrt. - éppen versenyképessége megőrzésének érdekében - 2006-ban a társaság Igazgatóságának jóváhagyásával megalakította saját leányvállalatát, főként a hírlapok, illetőleg a nem elsőbbségi és a címezetlen küldemények kézbesítésére. A Posta Kézbesítő és Szolgáltató Kft. külön-külön kötött szerződést különböző alvállalkozókkal, a szolgáltatás minőségéért pedig továbbra is a Magyar Posta Zrt. vállalta, vállalja a felelősséget.

A kft. - egyebek között - szerződött az EU Posta Zrt.-vel is. E társaság hat olyan kisebb cég konzorciumaként jött létre, amely korábban már külön-külön is végzett kézbesítői feladatokat a Magyar Posta, majd a Posta Kézbesítő és Szolgáltató Kft. megbízásából. A konzorciummal a szerződés 2007. októbere és 2008. májusa között állt fenn. Jelenleg a Posta Kézbesítő és Szolgáltató Kft.-jének Budapesten mind a hat kézbesítő céggel külön-külön szerződése van. Ennek keretében 23 kerületben viszik házhoz a hírlapot és a címezetlen reklámküldeményeket, 11 kerületben - a kézbesítendő küldemény mennyiségtől függően - a normál levelek egy részét is. Vidéken 85 településen szintén alvállalkozók juttatják el a címezetlen nyomtatványokat vállalkozási szerződés keretében."

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?