40 százalékos élelmiszerár emelkedés? Ebből nem másznak ki a britek!

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 09:30

A csökkenő élelmiszerárak kora véget ért, a brit háztartások egyre többet kell hogy költsenek a havonta rendelkezésre álló összegből a pénztáraknál. Egy átlagos bevásárlókocsinyi élelmiszer ára 8,3 százalékkal emelkedett az év eleje óta a legújabb adatok szerint, de vannak olyan termékek, ahol a növekedés több, mint 40 százalékot ért el.

A hús és a hal ára 22,9 százalékkal emelkedett január óta, miközben a friss zöldségek és gyümölcsök 14,7 százalékkal drágultak a BBC által készíttetett felmérés szerint. 7 termék esetében az árak emelkedése meghaladta a 40 százalékot is. Egy négydarabos csomag croissant például 47,4 százalékkal, a bolognai tészta 46,2 százalékkal, a sonka 45,4 százalékkal, a csirkemell pedig 42,6 százalékkal drágult.

A felmérés arra is rámutatott, hogy augusztusban ugyan csökkent az áremelkedés mértéke, mindössze 10 százalék volt, ami az utóbbi 5 hónapban a legalacsonyabb, még mindig egyre komolyabb terhet jelent a háztartásoknak, mivel ez adja a mindennapi költségek egyik legnagyobb részét. A jó hír, hogy már nem fognak az eddigi mértékben növekedni az árak, viszont a rossz hír az, hogy a szakértők szerint a csökkenés helyett megmaradnak a jelenlegi magas szinten.

Az élelmiszerek árának emelkedése jóval meghaladja az infláció mértékét, sokan arra bíztatják a vásárlókat, hogy alaposan nézzenek körül, mérjék fel, hogy mire is van szükségük, a pazarlást a legalacsonyabb szintre kell csökkenteni. Emellett érdemes lehet a szupermarketek mellett a házhozszállítást is vállaló internetes oldalakon keresztül rendelni, vagy legalább az árakat összehasonlítani, hogy mindenképpen a legkedvezőbb árat találják meg...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?