Inkább étkezésinek adják el a léalmát

Pénzcentrum
2008. augusztus 27. 08:45

Lengyelországban is tiltakoznak az osztrák Agrana üzemei előtt a gazdák, akik azt állítják: a feldolgozó itt az olcsó lengyel almára, míg náluk a magyarra hivatkozva tartja alacsonyan az árait. A magyar gazdák számára megoldást jelenthet, ha friss gyümölcsként adják el az almát - írja a Népszabadság.

- Úgy tűnik, az osztrák cég kijátssza egymás ellen a magyar és a lengyel almatermelőket - mondta Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő. A politikus az ellenzéki párt Magosz-delegációjának tagjaként tartózkodik a lengyel fővárosban, ahol az ottani árvita körülményeiről tájékozódnak. Tájékoztatása szerint a lengyel termelők érdek-képviseleti szervezete, a National Union Farmers elnöke, Wladyslaw Serafin szerint az Agrana Lengyelországban az olcsó magyar almára hivatkozva tartja alacsonyan az árait. A politikus rámutatott: az osztrák cég Magyarországon ennek a fordítottját állítja, miszerint a lengyelek olcsó almája szorítja le az árat. Ezért a két ország érdekképviseletei megállapodtak, hogy a történtek után egységesen lépnek fel az ártárgyalásokon az Agrana ellen, és nem engednek a kilónkénti 12 eurócentes követelésből.

Lengyelországban az almatermelők további három feldolgozóüzemet vettek blokád alá, miután a múlt héttől már két üzembe nem engedik be az almás teherautókat. A lengyel gazdaszövetség azt szeretné, ha a termelők kilogrammonként legkevesebb 30-35 groszt (9-10 eurócent) kapnának a léalmáért a jelenlegi 15-20 grosz (5-6 eurócent) helyett, írta a Gazeta Wyborcza című napilap. Az önköltségi ár a lengyel termelők szerint mintegy 30 grosz (9 eurócent). A feldolgozók kompromisszumos árajánlata szeptembertől kilogrammonként 23 grosz (7 eurócent). A lengyel árvitának részben az az oka, hogy tavaly Lengyelországban igen gyenge volt az almatermés, és emiatt magasba szöktek a felvásárlási árak. Ezzel szemben az idei termés igen jó, ami lenyomja az árakat.

Közben idehaza egyre többen vetik fel, hogy a gazdák problémáira megoldást jelentene, ha a termést nem léalmának, hanem étkezési célra hasznosítanák. Könnyen lehet, hogy ehhez némi központi segítséget is kapnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?