26 °C Budapest

A víz a 21. század olaja!

Pénzcentrum
2008. augusztus 22. 16:00

Legalábbis sokan így látják. Ahogy az olaj, a víz is kritikus alkotóeleme a világgazdaságnak. Ahogy az olaj, a tiszta, könnyen elérhető ivóvíz készletek sem végtelenek, így egyre nagyobb a nyomás ezen a téren is a világ népességének növekedésével. Egyre több vizet használunk a mindennapok során, a készletek viszont nem végtelenek...

Bár az olajárak csökkenésnek indultak a legutóbbi csúcs óta, a víz esetében nem nagyon van erre esély. A Goldman Sachs befektetési bank becslései szerint a globális vízfogyasztás minden 20 évben megduplázódik, ami a fenntartható szintet jóval meghaladja. Ez azért is komoly probléma, mert az olajjal ellentétben a vízet nem lehet helyettesíteni.

A globális felmelegedés, a környezetszennyezés és a mértéktelen pazarlás mind egyre nagyobb problémát jelent az emberek jóléte szempontjából. De nem csak az embereknek jelent problémát. A víz az üzleti élet szempontjából sem korlátlan, nélküle az ipar, a mezőgazdaság, így a világgazdaság is nagy bajba kerülne. A víz alapvető fontosságú nagyon sok termék esetében, ami a boltok polcain áll.

A JPMorgan becslései szerint a Nestlé, az Unilever, a Coca-cola, az Anheuser-Busch és a Danone együttesen évente 575 milliárd liter vizet használ, ami egy napra elegendő lenne a világ összes emberének. A mezőgazdaságtól kezdve a chipek gyártásáig szinte minden iparág függ a víztől. Ehhez jön hozzá például az, hogy a Világbank adatai szerint a városi területeken keresztülfolyó folyók vize 90 százalékban szennyezett.

Ennek köszönhetően lassan a vízfogyasztás is olyan szigorú követelményeknek lesz kitéve, mint a környezetszennyezés. A kínai Elion Chemical már jelenleg is azon dolgozik a General Electric vállalattal karöltve, hogy újrahasznosítsák az eddig a tevékenység során elpazarolt víz 90 százalékát, hogy meg tudjanak felelni a legújabb szabályoknak.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?