9 °C Budapest

Most kell autót venni? 28 éve nem volt ilyen!

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 09:30

Az autógyártók életét ugyan megnehezítik a magas olajárak, melyek a világgazdaságra sincsenek éppen kedvező hatással, egy friss amerikai felmérés szerint azonban csaknem 30 éve nem volt olyan megfizethető az új autó, mint mostanság, nem érdemes hát túl sokáig halogatni a vásárlást.

A Comerica Bank számításai szerint egy átlagos új személygépkocsi árára a családi jövedelmek mediánját figyelembe véve 23,1 hetet kellett spórolni 2008 második negyedévében, mely érték 1980 óta nem volt ilyen alacsony.

Ezt megelőzően a 2007-es esztendő második negyedéve volt a legkedvezőbb időpont, ám akkor a jelenleginél mintegy két hetivel több fizetést kellett volna félretenni.

A kedvező elmozdulásban közrejátszik, hogy az USA-ban értékesített autók átlagára 700 dollárral 23 900 dollárra csökkent a finanszírozási költség figyelembe vétele nélkül. Az átlagár mérséklődésében tükröződik, hogy az amerikaiak egyre inkább, a kicsi, kedvezőbb fogyasztású modellek felé fordulnak. Korántsem azt mutatja tehát a bank által közzétett indikátor, hogy ugyanazokat a modelleket most olcsóbban lehetne megvásárolni, egyszerűen a fogyasztás szerkezete tolódott el a megváltozott körülményeknek köszönhetően.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40