20 °C Budapest

Meglephet a mobilszolgáltatód

Pénzcentrum
2008. augusztus 11. 08:15

A Magyar Nemzet információi szerint a mobilszámlák késedelmes fizetése esetén néhány ügyfél könnyen azt tapasztalhatja, hogy a szolgáltató korlátozza a kimenő hívásokat. Ehhez a cégnek joga van, az előzetes értesítés azonban a jogszabály szerint nem maradhatna el - írja a Magyar Nemzet.

A késedelmes fizetések kezelésére a mobilcégek két évvel ezelőtt létrehoztak egy közös adatbázist, mely a nagyobb adósságot felhalmozó, esetleg fizetni nem hajlandó ügyfelek adatait tartalmazza. A listára azok kerülnek fel, akik legalább 5000 Ft-os tartozást halmoztak fel, és a bejövő, valamint kimenő hívásaikat is letiltották.

A szolgáltató minden esetben köteles értesíteni az ügyfelet arról, ha bekerült az adatbázisba, s adatai az elévülésig kezelhetők. A listáról 12 hónap múlva az is lekerül, aki nem fizeti meg a tartozást, akkor azonban fent marad, ha a cég bírósági eljárást kezdeményezett vele szemben.

A hírközlési törvény értelmében a szolgáltatóknak lehetőségük van a szolgáltatás korlátozására, erről azonban minimum 30 nappal korábban tájékoztatni kell az ügyfelet. Ha a tartozás az adott időszakban rendezésre kerül, akkor a felszólítás érvényét veszti. 30 napon belül csak kivételes esetben csökkenthető a szolgáltatás a jogszabály szerint.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?