Tovább csökken a vezetékes összekapcsolás díja

Pénzcentrum
2008. augusztus 8. 13:25

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának legfrissebb határozatai nyomán több mint húsz százalékkal csökkennek a jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatók referencia-összekapcsolási díjai, így egyebek mellett a hívásindítás és -végződtetés nagykereskedelmi árai is - jelentette be az NHH. Az új nagykereskedelmi díjakat 2008. május 1-től kell alkalmazni.

A határozatok nyomán a Magyar Telekom hálózatában a hívásvégződtetés és hívásindítás díjai az uniós átlag alá csökkennek, a kisebb szolgáltatók díjai pedig közelítenek ezekhez. A legnagyobb magyarországi vezetékes szolgáltató hálózatában, csúcsidőben a híváskezdeményezés nagykereskedelmi ára 2002-ben percenként még 7,44 Ft-ba került, majd négy lépésben, 2005 őszétől 2,08 Ft-ra, az új döntés nyomán pedig 1,38 Ft-ra csökken. Ugyanitt a hívásvégződtetés nagykereskedelmi ára 2002-ben még percenként 7,07 forint volt, majd szintén négy lépésben 2005 őszére 1,79 forintra csökkent, az új tarifa pedig percenként 1,38 Ft lesz. A hívásvégződtetés és hívásindítás nagykereskedelmi árait részletesen a mellékelt táblázat mutatja.

Végleges határozatait a határozattervezetekre beérkezett szolgáltatói vélemények értékelése és figyelembe vétele után hozta meg a Tanács. A hívásindítási és hívásvégződtetési forgalmi díjak, valamint a számhordozás és a szolgáltató előválasztás szempontjából kiemelkedően fontos egyszeri díjak mérséklése újabb lehetőséget kínál a szolgáltatóknak, hogy csökkentsék kiskereskedelmi tarifáikat; növeli a hangpiaci versenyt és új lendületet adhat a számhordozhatóságnak és a közvetítőválasztásra épülő szolgáltatásoknak.

A versenyélénkítés érdekében az NHH Tanácsa még 2007-ben kötelezte a jelentős piaci erejű szolgáltatókat (Emitel, Invitel, Hungarotel, Magyar Telekom, Monortel), hogy jóváhagyásra nyújtsák be a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó referencia-összekapcsolási nagykereskedelmi ajánlataikat. Miután ez megtörtént, a Tanács júniusban közzétette új határozattervezeteit, melyekben jelezte, hogy a vezetékes forgalmi díjakat és az egyszeri tételeket is jelentősen, esetenként akár 40-50 százalékkal csökkenti.

A Tanács 2007-es határozata figyelembe vette a piaci folyamatokat, és már akkor kötelezte az egyesülés előtt álló szolgáltatókat (a Magyar Telekom és Emitel; valamint a Hungarotel és az Invitel), hogy az összeolvadások után új, immár egységes referencia-összekapcsolási ajánlatokat terjesszenek be. Ez megtörtént, jelenleg az ajánlatok értékelése zajlik és az új piaci struktúrára reagáló határozatok megjelenése még az ősszel várható.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?