A telefontársaságoknak is van feketelistája...

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 08:30

Nem csupán a bankoknál, hanem a távközlési cégeknél is létezik feketelista, azonban a bankokkal ellentétben, a telekomszektorban a szolgáltatók saját belátásuk szerint döntenek arról, hogy milyen esetben kerül fel egy ügyfél a nyilvántartásba - írja a Napi Gazdaság.

2006 januárja óta már a távközlési szolgáltatóknál is működik egy feketelista, ahol jelenleg a három mobilszolgáltató adatait vezetik össze. Miközben a banki adóslista a kereskedelmi bankok, a Magyar Nemzeti Bank és a Keler Zrt. tulajdonában Giro Zrt. kizárólagos tulajdonában álló BISZ Zrt. működteti, törvényben megszabott feltételek alapján, addig a távközlési feketelista az érintett cégek kezében van.

Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója elmondta, a jogszabály nem állapítja meg azt az összeghatárt, amely után az ügyfél már bekerülhet a közös adatállományba. A pontos érték azonban a szolgáltatók között létrejött megállapodás alapján üzleti titoknak minősül.

A tapasztalatok szerint már néhány ezer forintos, 1-2 hónapos számlatartozás esetén is bekerülhet az előfizető az adatállományban. A T-Mobile illetékese ehhez hozzátette, a közös adatbázisba azok az ügyfelek kerülnek, akik meghatározott összeggel tartoznak, s a számlatartozás miatt felfüggesztéssel élt szolgáltatójuk, vagyis se kimenő, se bejövő forgalmat nem bonyolíthatnak.

A gyakorlatban ezt a szankciót a szolgáltatók csupán többszöri felszólítás után alkalmazzák. A bekerülésről az ügyfél értesítést kap, s a T-Mobile illetékese szerint kis összeg esetén ezzel méltányossági alapon nem élnek a cégek. A Vodafone esetében az adatbázisban napi szinten töltik be az ügyfelek adatait.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Majorosi Emese szerint a közös adatállomány létrehozásának célja, hogy megelőzzék a díjfizetési, illetve a szerződésből eredő egyéb kötelezettségek kijátszását, ugyanis az adatbázisban szereplő ügyfelektől a szolgáltatók megtagadhatják a szerződéskötést. Az, hogy a szolgáltatók élnek-e ezzel a törvény adta lehetőséggel, a saját hatáskörükben hozott döntésen múlik.

Olyan is előfordulhat, hogy a szolgáltatók jelentős előleg befizetéséhez kötik a szerződéskötést. Ez utóbbi a ritkább eset, mivel a cégek és a rendben fizető ügyfelek érdeke egyaránt az, hogy minél kevesebb nem fizető ügyfél legyen. Míg a BISZ Zrt. folyamatosan publikálja, mennyi adós szerepel a listán, addig a távközlési cégek ezt nem teszik meg.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?