15 °C Budapest

Amiről egy amerikai még recesszió idején sem mond le!

Pénzcentrum
2008. július 22. 11:00

A recesszió közepedte azt gondolnánk, hogy az amerikaiak sok területen jelentősen visszafogják a kiadásaikat, ezzel próbálva enyhíteni a pénzügyi nyomást a pénztárcájukon. Vannak viszont olyan területek, amire egyáltalán nem hajlandóak egy fillérrel sem kevesebbet költeni...

Sokan annyira elutasítják a takarékoskodást, hogy a mindennapi élvezeti cikkeket ugyanolyan mértékben szerzik be, mint korábban. Annak ellenére, hogy a fogyasztói elégedettség hihetetlenül alacsony szinten van, az infláció növekszik, és a gazdaság szinte csak erőlködik. De akik még hajlandóak csökkenteni a kiadásokat, még azok körében is van olyan, amiről a világ minden kincséért sem mondanának le.

10 amerikaiból 9 nyilatkozta azt a GfK Roper Consulting egy nemrég készült felmérése során, hogy csökkentette a kiadásait, illetve a nem tervezett vásárlásokat a gazdasági helyzetre való tekintettel. A korábbi 16 százalékkal ellentétben mára mindössze 11 százalék maradt, aki szerint most megfelelő alkalom nyílik arra, hogy megvegyenek mindent amit szeretnének vagy amire szükségük van.

Az inflációtól való félelem, az Egyesült Államok olajtól való függősége és az egyre növekvő munkanélküliség minden jövedelmi csoportot és korosztályt érint a szakértők szerint. Természetesen van, akit jobban, van akit kevésbé. A távolságnak köszönhetően például a magas üzemanyagárak a vidékieket és a kisgyermekes családokat érintik.

Az X generáció (28 és 43 év közöttiek) szintén nehéz helyzetben vannak, mivel esetükben a legvalószínűbb, hogy kisgyerek van a családban, vagy egy nemrég, hitelre vásárolt ingatlan.

A felmérést végző szakértők szerint a vásárlók nagyon ügyesen megtalálták azokat a lehetőségeket, amivel fenn tudják tartani a korábbi életszínvonalat. Általánosságban elmondható, hogy egy átlag amerikai egyszerűen nem hajlandó feladni a mindennapi kellemes dolgokat, szórakozást. Ennek ellenére sokan arra kényszerülnek, hogy rangsoroljanak, mit vesznek meg és mit nem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Legelőször a heti egy éttermi vacsorát, a nyaralást, vagy a ruhák esztelen vásárlását szüntetik meg. De ez nem jelenti azt, hogy nem is marad más. Sokan a garázsban hagyják az autót és otthon maradnak esténként, nem ok nélkül. Több mint 50 százalék tervezi ugyanis HD vagy lapostévé vásárlását az elkövetkezendő egy évben.

A nyaralások lemondása is sokakra jellemző a jelenlegi gazdasági helyzet miatt, de ez nem jelenti azt, hogy egész nyáron otthon fognak ülni. Az üzemanyaggal való takarékoskodás jegyében utaznak, csak nem olyan messzire.

Az emelkedő üzemanyagárakra is van megoldás, szinte vadászat folyik a különböző kuponokra, amivel olcsóbban vehetik meg az eddig megszokott termékeket.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04