14 °C Budapest

Pénzhullámmal érkezett a globalizáció a Földközi tenger térségébe!

Pénzcentrum
2008. július 16. 15:00

Ha Spanyolország legdélebbi pontjáról áttekintünk a Giblaltári-szoros felett, akkor alig 14 kilométerre a párás, ködös levegő mögött körvonalazódni kezd egy óriási építkezés. A marokkói Tangierben épül a kontinens legnagyobb tengeri kikötője. Az első dokkot már megnyitották, a második terminál már a nyár végére elkészülhet. A kikötő éves kapaciátása eléri majd a 8,5 millió konténert, amivel két és félszer akkora lesz, mint a legnagyobb brit kikötő.

A Földközi tenger partvidékének legnagyobb kikötője nem sokkal lesz kisebb, mint a kontinens rekordere Rotterdamban, és harmad akkora kapacitással bír majd, mint az ázsiai gigantikus kikötők Szingapúrban, Sanghajban és Hong Kongban. A világ áruforgalmának harmada már jelenleg is áthalad a Földközi tengeren, rengeteg árut szállítanak a dél-kelet ázsiai piacokról Európába és Észak-Amerikába.

Épül a második terminál Tangiarban (Forrás: economist.com)

A beruházók azt várják a 3,5 milliárd eurós beruházástól, hogy egyre nagyobb részesedést érnek majd el a nemzetközi kereskedelem piacán. A helyi központban a nagytételben érkező áruféleségeket kisebb egységekben teríthetik szét az európai országokba. A Földközi tenger déli és keleti partjainál egyre nagyobb számban jelennek meg a külföldi befektetők az elmúlt 5 évben.

A térségben az egy főre jutó átlagos jövedelem körülbelül annyi, mint amennyi Európában volt az 1950-es években. Ha nincsenek ezek a beruházások, akkor a távolság egyre csak nőne és a térségnek száz év is kevés lenne, hogy gazdaságilag elérje az Európai Unió átlagát, bár a munkanélküliségi ráta még mindig 20-30 % között alakul.

Európának is fontos a tenger déli parszakaszának a fejlesztése, hiszen a legtöbb illegális bevándorló ebből a térségből érkezik a kontinensre. A spanyol és az olasz kikötőkbe egyre több hivatlan és nem szívesen látott vendég érkezik a politikai viszonyokra, a munkanélküliségre és a szegénységre hivatkozva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

GDP és lélekszám a part menti országokban (Forrás: economist.com)

Már hosszú évszázadokkal ezelőtt ez a tenger volt a világkereskedelem központja, már a Római Birodalom is felismerte a tengeri kereskedelem jelentőségét. A mostani befektetések lehetőséget adnak a déli oldalon található országoknak a gazdasági fejlődésre és a stabilitás elérésére. A Tangierbe érkező külföldi befektetők nem csak logisztikai feladatok ellátására teszik alkalmassá a kikötőt, hanem hajógyárak és más - többségében francia érdekeltségű - beruházások is készülnek.

Autógyártók is érkezhetnek, mint történt az egy-két évtizeddel ezelőtt, amikor a spanyol és portugál üzemeket kelet-európába telepítették az olcsóbb munkaerő következtében. Marokkóban jelenleg is működnek francia, német és amerikai autóalkatrész gyártó üzemek. Az olcsó munkaerő felé történő tőkeáramlás következtében évtizedeken belül Észak-Afrikába települhetnek a legnagyobb autógyárak is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?