A BKV minden harmadik utasa bliccel - lehet, hogy mégis lesz csipkártya

Pénzcentrum
2008. július 8. 10:00

A BKV legutóbbi sajtótájékoztatóján elismerte, hogy elavult és tarifa- és jegyellenőrzési rendszere, emiatt is lehetséges, hogy utasainak egyharmada jegy nélkül utazik. Éppen ezért fontolgatják az elektronikus beengedőkapuk bevezetését - írja a Népszabadság.

Közbeszerzési eljárás előtt áll az úgynevezett e-ticketing projekt, ami a régóta tervezett csipkártyás, és beengedőkapus rendszert jelenti. A társaság azt reméli, hogy ettől 10 százalék alá csökkenne a bliccelők száma, ugyanakkor a buszokon továbbra is jegyellenőrök néznék a jegyeket.

A föld alatti járatokon egy-egy biztonsági őrre lenne szükség, aki a berendezést és az utasokat figyelné.

Az első öt hónapban, a biztonsági ellenőrökkel megerősített jegyellenőrök 6,4 millió utast ellenőriztek, melynek köszönhetően a tervezettnél 1,7 milliárd forinttal több lett a bevétel. Idén 200 ezer emberrel szemben kezdeményeztek pótdíjazást, és a munkavégzésre mindössze 400 panasz érkezett.

Nyugat-Európában nem ilyen nagy divat a bliccelés, Londonban például csak minden 10. utas közlekedik menetjegy nélkül.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BKV szakértője szerint azonban csipkártya helyett egyéb módszerekkel is javítani lehetne a helyzeten, leginkább a tarifarendszer megreformálásával. Londonban például a papíralapú jegy is elektronikusan működik, mellyel 1 órán keresztül bármilyen irányba, akármelyik járművön lehet utazni. Ehhez hasonlóan - javaslatára - nálunk is be lehetne vezetni a BKV-ra, MÁV-ra és Volánra egyaránt érvényes, fővárosi tarifarendszert.

Másik megoldás lenne az elsőajtós felszállás, ami szintén több európai nagyvárosban működik, ekkor tehát a buszsofőr ellenőrzi, hogy a felszállók rendelkeznek-e érvényes jeggyel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?