16 °C Budapest

A BKV minden harmadik utasa bliccel - lehet, hogy mégis lesz csipkártya

Pénzcentrum
2008. július 8. 10:00

A BKV legutóbbi sajtótájékoztatóján elismerte, hogy elavult és tarifa- és jegyellenőrzési rendszere, emiatt is lehetséges, hogy utasainak egyharmada jegy nélkül utazik. Éppen ezért fontolgatják az elektronikus beengedőkapuk bevezetését - írja a Népszabadság.

Közbeszerzési eljárás előtt áll az úgynevezett e-ticketing projekt, ami a régóta tervezett csipkártyás, és beengedőkapus rendszert jelenti. A társaság azt reméli, hogy ettől 10 százalék alá csökkenne a bliccelők száma, ugyanakkor a buszokon továbbra is jegyellenőrök néznék a jegyeket.

A föld alatti járatokon egy-egy biztonsági őrre lenne szükség, aki a berendezést és az utasokat figyelné.

Az első öt hónapban, a biztonsági ellenőrökkel megerősített jegyellenőrök 6,4 millió utast ellenőriztek, melynek köszönhetően a tervezettnél 1,7 milliárd forinttal több lett a bevétel. Idén 200 ezer emberrel szemben kezdeményeztek pótdíjazást, és a munkavégzésre mindössze 400 panasz érkezett.

Nyugat-Európában nem ilyen nagy divat a bliccelés, Londonban például csak minden 10. utas közlekedik menetjegy nélkül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BKV szakértője szerint azonban csipkártya helyett egyéb módszerekkel is javítani lehetne a helyzeten, leginkább a tarifarendszer megreformálásával. Londonban például a papíralapú jegy is elektronikusan működik, mellyel 1 órán keresztül bármilyen irányba, akármelyik járművön lehet utazni. Ehhez hasonlóan - javaslatára - nálunk is be lehetne vezetni a BKV-ra, MÁV-ra és Volánra egyaránt érvényes, fővárosi tarifarendszert.

Másik megoldás lenne az elsőajtós felszállás, ami szintén több európai nagyvárosban működik, ekkor tehát a buszsofőr ellenőrzi, hogy a felszállók rendelkeznek-e érvényes jeggyel.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04