Csúszik a BKV-s SMS-jegy bevezetése

Pénzcentrum
2008. június 24. 13:14

Elhalasztotta a fővárosi kabinet a döntést az SMS-jegyről, az üzemeltetésére kiírandó pályázatot csak a nyár végén tárgyalja a közgyűlés. Korábban úgy tervezték, hogy idén az első félévben lehet váltani mobiljegyet, most már az év végi bevezetés is kétséges. A VEKE szerint a jegy drága, és megszívathatja az utasokat - tájékoztat az Index.hu.

A főváros vezetése keddi ülésén elhalasztotta a döntést a BKV mobiljegy, közismertebb nevén az SMS-jegy bevezetéséről. A tervek szerint a parkolójegyhez hasonlóan a mobiltelefonon megváltható SMS-jegy 499 forintba (plusz a mondjuk 30 forintos SMS-ár) kerül majd és hétköznap egy órányit, hétvégén pedig másfél órányit lehet vele utazni.

A rendszer úgy működik majd, hogy az utas a felszállás előtt két SMS-sel megvásárolja a jegyet, amit a mobiltelefon kijelzőjén mutathat meg az ellenőrnek. Az ellenőrök a jegyhez rendelt, időszakonként változó azonosító alapján ellenőrizik az érvényességet.

A rendszer üzemeltetésére kiírandó pályázatról legkorábban augusztus végén dönthet a fővárosi közgyűlés, ami azt jelenti, hogy a tendert ősszel írhatják ki, és év végén bírálhatják el, a bevezetés pedig jövő január 1-je lehet.

A tenderre szakértők szerint a három mobilcégen kívül még legalább kettő, hasonló mobilos elszámolási rendszert működtető cég is jelentkezik. Ez az oka annak, hogy az SMS-jegyet hivatalosan mobiljegyre keresztelték át, nehogy a kiírandó pályázaton a nem mobilcégek hátrányt szenvedjenek. Az elnevezést a fővárosi önkormányzat informatikai bizottsága módosította.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) szóvivője, a BKV felügyelő-bizottságának a tagja szerint a mobiljegy drága, és a tervezett kétperces késleltetés gondot okozhat. Vitézy szerint a BKV azért ragaszkodik a kétperces késleltetéshez, hogy az utas ne akkor rendelje meg a jegyet, amikor meglátja az ellenőrt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha viszont két perccel később érkezik meg a visszajelzés a jegyvételről a telefonra, akkor a busz után szaladó, az éppen a megállóba érkező, vagy az éjszakai járatokon közlekedő utasokat akár meg is büntethetik, annak ellenére, hogy rendeltek jegyet.

A szóvivő szerint a jegy 500 + 30 forintos ára magas. Ha egy utas 60 percen keresztül nem vált legalább kétszer járatot, akkor nem éri meg megvenni, a papír alapú átszállójegy ugyanis csak 420 forint.

A BKV-tól kapott tájékoztatás szerint a jegy bevezetése a közgyűlési döntést követően legkorábban két hónappal lehet, azaz optimális esetben november 1-től lehet használni a rendszert. A nyertes szolgáltató az sms díján felül 1-7 százalék jegyeladási jutalékot is kaphat.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35