Átalakítja tájékoztatási gyakorlatát a TEKA

Pénzcentrum
2008. június 11. 10:53

Kötelezettségvállalással zárult a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a Teka Hungary Kft. ellen, a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indult eljárása. A vállalkozás egyebek mellett azt vállalta, hogy a versenyjogi elvárásokhoz igazítja teljes tájékoztatási tevékenységét, amely iránymutató lehet a versenytársak számára is.

A versenyhatóság eljárása amiatt indult, mert a Teka Hungary Kft., a fogyasztóknak szóló tájékoztatásaiban, a páraelszívó készülékek motorteljesítmény értékének megjelölése mellett nem hívta fel a fogyasztók figyelmét arra a tényre, hogy a készülék teljesítménye a beépítés során jelentősen változhat. A páraelszívók egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy alapfunkcióját - a páraelszívást - milyen teljesítménnyel képes ellátni. Jellemző piaci gyakorlat, hogy míg a motorteljesítmény értékét a fogyasztóknak szóló kommunikációs kampányok, terméktájékoztatók hangsúlyos részévé teszik a vállalkozások. Ám azt nem, vagy nem egyértelműen jelzik, hogy értéke jelentősen függhet a beépítés módjától, a főzőlaptól mért távolságtól, az elvezetésre szolgáló cső hosszától és számos egyéb, a beszerelés helyszínétől függő egyéb paramétertől. Az erről való tájékoztatás hiánya ezért alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A GVH ezen előzetes álláspontjának megismerése után a Teka Hungary Kft. az alábbi kötelezettségvállalást tette:

- vállalja, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kiadott, és a jövőben kiadni kívánt minden új katalógusában a páraelszívók teljesítményére vonatkozóan háromféle adatot tesz közzé, azaz termékeivel kapcsolatban megjelöli az alábbi adatokat:
o a maximális légszállítás (m³/h),
o a szabad kivezetéssel történő légszállítás (m³/h), valamint
o az UNE EN 61591 szabvány szerinti légszállítás (m³/h).

- vállalja, hogy katalógusaiban tájékoztatást ad arról, hogy a fogyasztó hol talál teljes körű tájékoztatást a páraelszívók technikai adataival kapcsolatban. Továbbá vállalja, hogy katalógusaiban a kiemelt általános vásárlói tájékoztatóban a többi figyelemfelhívás mellett az alábbi mondatot fogja szerepeltetni: "A termékek műszaki paramétereinek jelentéséről és értelmezéséről teljes körű információt vevőszolgálatunktól, kereskedelmi partnereinknél, valamint bemutatótermünkben kaphat."

- vállalja, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül az összes kereskedelmi partnerét értesíti arról, hogy milyen adatokat és tájékoztatást szerepeltet kereskedelmi kommunikációiban és egyúttal felhívja őket ugyanezen adatok szerepeltetésére a saját reklámanyagaikban.

- vállalja, hogy 2008 júliusáig bezárólag egy alkalommal, egyoldalas tájékoztató közleményt tesz közzé a páraelszívókról a Lakáskultúra, az Otthon, a Szép Lak, valamint a Konyha és Fürdő című magazinokban az aggályos tájékoztatási gyakorlat piacról történő kiiktatása és az általános fogyasztói tájékozottság és tudatosság fejlesztése céljából, a termékjellemzők érdemi és informatív bemutatása valamint a fogyasztók teljesebb körű tájékoztatása érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A GVH az eljárás során feltárt valamennyi tény és körülmény mérlegelése alapján úgy ítélte meg, hogy a versenyhez fűződő közérdek leghatásosabban a felkínált kötelezettségvállalások elfogadásával és kötelezővé tételével biztosítható, ami egyben iránymutató lehet a versenytársak részére is. Ez azért lényeges, mert a vizsgálat által feltárt adatok alapján az is megállapítható volt, hogy a páraelszívók teljesítményére vonatkozó, a piaci szereplők által közzétett tájékoztatások rendkívül eltérőek. A gyártók és forgalmazók páraelszívókkal kapcsolatos tájékoztatásaiban nincs általános piaci gyakorlat a közreadott információk köre, elnevezése, valamint a közreadás módjának tekintetében. A piaci információk különbözősége így az átláthatóság és összehasonlíthatóság csökkenése révén megnehezíti a fogyasztói döntést.

A versenyhatóság a kötelezettségvállalás teljesülését utóvizsgálattal ellenőrzi. Ha a Teka Hungary Kft. a kötelezettségvállalásait nem teljesíti, érdemi bírságot szab ki.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-140/2007.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem