18 °C Budapest

Mindennapi kenyerünk: a jó termés ellenére tovább drágul

Pénzcentrum
2008. június 5. 09:15

Annak ellenére, hogy a tavalyinál jóval kedvezőbb búzatermés várható, az árak csökkenésére sem a gazdák, sem pedig a pékek nem számítanak. Sőt, utóbbiak szerint a növekvő költségek 10-15 százalékos további drágulást indokolnak - tudósít a Népszabadság.

Lengyelország mellett hazánkban a legdrágább a búza a világon, jelenleg tonnánként 66 ezer forint. Sokan abban reménykednek, hogy az újbúza jóval olcsóbb lesz, hiszen becslések szerint a jelenleginél mintegy 20 ezer forinttal alacsonyabb áron indul majd a szezon. A bővebb termelés ellenére sajnos nem várható, hogy mérséklődne a sütőipari termékek ára.

Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint az elmúlt évben 19 százalékkal drágultak a kenyérfélék, ez pedig nem fedezi a pékek költségeinek emelkedését. Ha az újbúza lisztje nem lesz olcsóbb, további 10-15 százalékos emelésre lenne szükség.

Vancsura József, a Magyar Gabonatermelők Szövetségének elnöke úgy vélekedik, hogy az elmúlt napok meleghulláma nem ártott a búzának, országosan 5 millió tonnát megközelítő, jó termést várnak. Ennek ellenére maradnak a magas árak, ugyanis az előző aratás óta a műtrágya a duplájára, a vetőmag és a növényvédő szer átlagosan 10 százalékot drágult. Aratáskor átlagosan 40-50 ezer forint induló árra számítanak.

Romániából is bőséges termésről szólnak a hírek, ezért könnyen elképzelhető, hogy Boszniában déli szomszédunk is megjelenhet a búzával, ami pedig csökkenti a magyar búza világpiaci esélyeit.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?