Mindennapi kenyerünk: a jó termés ellenére tovább drágul

Pénzcentrum
2008. június 5. 09:15

Annak ellenére, hogy a tavalyinál jóval kedvezőbb búzatermés várható, az árak csökkenésére sem a gazdák, sem pedig a pékek nem számítanak. Sőt, utóbbiak szerint a növekvő költségek 10-15 százalékos további drágulást indokolnak - tudósít a Népszabadság.

Lengyelország mellett hazánkban a legdrágább a búza a világon, jelenleg tonnánként 66 ezer forint. Sokan abban reménykednek, hogy az újbúza jóval olcsóbb lesz, hiszen becslések szerint a jelenleginél mintegy 20 ezer forinttal alacsonyabb áron indul majd a szezon. A bővebb termelés ellenére sajnos nem várható, hogy mérséklődne a sütőipari termékek ára.

Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint az elmúlt évben 19 százalékkal drágultak a kenyérfélék, ez pedig nem fedezi a pékek költségeinek emelkedését. Ha az újbúza lisztje nem lesz olcsóbb, további 10-15 százalékos emelésre lenne szükség.

Vancsura József, a Magyar Gabonatermelők Szövetségének elnöke úgy vélekedik, hogy az elmúlt napok meleghulláma nem ártott a búzának, országosan 5 millió tonnát megközelítő, jó termést várnak. Ennek ellenére maradnak a magas árak, ugyanis az előző aratás óta a műtrágya a duplájára, a vetőmag és a növényvédő szer átlagosan 10 százalékot drágult. Aratáskor átlagosan 40-50 ezer forint induló árra számítanak.

Romániából is bőséges termésről szólnak a hírek, ezért könnyen elképzelhető, hogy Boszniában déli szomszédunk is megjelenhet a búzával, ami pedig csökkenti a magyar búza világpiaci esélyeit.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem