18 °C Budapest

Szigorúbb fellépést szorgalmaznak a fémtolvajok ellen!

Pénzcentrum
2008. május 16. 10:00

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok szövetségének elnöke szerint az illegális színesfém-kereskedelem által okozott anyagi kár összesen elérheti a 10 milliárd forintot is. A mindennapos bosszantó és nagy kért okozó fémlopásoknak véget kíván vetni a parlament alkotmányügyi bizottsága által elfogadott javaslat a büntető törvénykönyv módosítására - írja a Magyar Nemzet.

A közös munka eredményeként a jövőben hatékonyabban vehetik fel a küzdelmet a hatóságok a tolvajokkal. A felháborító bűncselekmények számos műemléket, szobrot, egyházi- és önkormányzati tárgyat érintettek, sok esetben pótolhatatlan és felbecsülhetetlen értékű tárgyakat rongáltak meg, vagy tulajdonítottak el. A vasutat és a szolgáltató cégeket megkárosító lopások az emberéletet is veszélyeztetik.

A javaslatban indítványozták, hogy a jövőben fémkereskedést ne kereskedelmi, hanem hulladékgazdálkodási folyamatként kezelje az állam. A fémkereskedők csak szigorú feltételek teljesülése esetén kaphatnak működési engedélyt, tevékenységüket a VPOP is ellenőrizni fogja. Az átvett tárgyakat rögzíteni kell és nyilvántartásban kell vezetni a vevőkről. A különösen veszélyeztetett köztéri szobrokat csak magas hőfokon eltávolítható egyedi azonosítóval látnák el.

Becslések szerint 300 illegális átvevőhely működik az országban, mivel a hulladék-fém jövedéki termék lesz, ezek ellen kívánnak elsőként fellépni a hatóságok. A közelmúltban felderített bűncselekmények elkövetési módszereiből kiderül, hogy általában kiskorúakkal végeztetik el a piszkos munkát, ezért a büntető törvénykönyv szigorítására is szükség lenne.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?