13 °C Budapest

Bűnözők vallanak a karácsonyról: "a legjobb alkalom"

Pénzcentrum
2007. december 19. 14:00

Jobb, ha nem a télapó megérkezésében reménykedünk, ha az ünnepek alatt idegen hangot hallunk a ház vagy éppen a kémény környékén. Már csak azért sem, mert a hagyományok szerint hozzánk a Mikulás hamarabb, idő hiányában december hatodikán látogat el és a karácsonyi ajándékot a szán nélkül érkező Jézuska hozza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy nemzetközi biztosító társaság által megkérdezett hajdani tolvajok szerint ugyanis a karácsony az egyik legjobb alkalom arra, hogy nagyobb galibák nélkül jelentős hasznot hajtsanak fel az illegalitás mezejére tévedők. A megkérdezettek 78 százaléka vélte úgy, hogy az év során ez a három nap biztosítja a legjobb lehetőséget a lopásra, részben az emberek jóhiszeműsége, részben óvatlansága miatt.

Talán senkit sem lep meg, hogy a tolvajok elmondásuk szerint főként készpénzt és bankkártyákat keresnek, de szívesen fújják meg a könnyebb, feltűnés nélkül mozgatható elektronikai eszközöket: laptopokat, kamerákat, szórakoztatói elektronikai termékeket is és persze nem mondanak nemet az ékszerekre sem.

A rablók 80 százaléka vallotta, hogy a frissen megvásárolt termékeket a legkönnyebb ellopni, a végül elkötött ajándékok 82 százalékát még aznap vásárolták meg a gyanútlan karácsonyozók.

A meglopottak 84 százaléka óvatlansága miatt könnyű prédává teszi lakását, 93 százalékuk pedig szem előtt hagyja az értéktárgyait, melyek céltáblaként működnek a gyakorlott szemek számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A "szakértők" azt tanácsolják, hogy azok, akik elutaznak, mindenképpen intézkedjenek arról, hogy valaki parkoljon házuk előtt, elkedvtelenítve az alkalmi tolvajokat. Aki ugyanis komolyan be szeretne menni a lakásba azt sem a felkapcsolt villany, sem a vadul vicsorgó házőrző nem tántorítja el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?