Befizetett nyaralás? Most érhet az igazi meglepetés!

Pénzcentrum
2008. május 6. 10:08

A devizaárfolyamok változása azokat az utazókat sem hagyja érintetlenül, akik már előre lefoglalták és teljesen ki is fizették nyaralásukat, az utazási irodák ugyanis érvényesíthetik velük szemben az elszenvedett árfolyamveszteségüket, ahogy ezzel egyre több brit kénytelen szembesülni.

Az angol font tavaly nyár óta 17%-kal értékelődött le az euróval szemben, az utazási irodák foglalási költségei így megnőttek. A legtöbb piaci szereplő az utazási szerződések apró betűs részeivel védi magát, melynek értelmében felszámíthatja az utasnak az árfolyam különbözetből eredő többletköltséget.

A Brit Utazási Iroda Szövetség előírásai szerint a befizetéstől számítva 2%-os árfolyamváltozást az utazási irodának kell állnia, ennyiért semmit nem kérhet az ügyféltől, ezt követően azonban érvényesítheti az elmozdulás hatását. A gyakorlatban ha 10%-osnál nagyobb a felár, akkor biztosítani kell a lehetőséget az utazás lemondására a teljes befizetett összeg visszatérítésével.

A leginkább természetesen a kisebb irodák a védtelenek, melyek semmiféle fedezeti ügylettel nem védekeznek az árfolyamváltozás ellen. Érdemes azonban ügyféloldalról is vetni egy pillantást az ügyre: míg valaki otthon ülve nyugodtan dől hátra, hogy befizette családja nyaralását, addig bármikor megkereshetik, hogy kellene még egy komoly összeget utalni, különben nem tud utazni. Ellenkező esetben, amikor az iroda esetleg nyerne az árfolyamokon, biztosan nem lenne ilyen sürgős az ügyfél értesítése...

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem