11 °C Budapest

Gumicsirke a fazékban: 1 millió dollár a feltalálónak

Pénzcentrum
2008. április 23. 16:00

A vegetáriánusok közül sokan azért nem esznek húst, mert sajnálják az állatokat. De vajon ennének olyan húsból, ami nem is látott állatot soha? Tudósok ugyanis már évek óta azt kutatják, hogyan lehetne laboratóriumi körülmények között ehető húst előállítani.

A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) állatvédő szervezet nemrég egymillió dolláros díjat ajánlott fel annak, aki kereskedelmi mennyiségben, és elfogadható áron képes mesterséges, étkezésre alkalmas csirkehúst előállítani 2012-ig.

A PETA és egyéb állatvédő szervezetek azzal érvelnek, hogy a hagyományos húsipari feldolgozás etikailag elfogadhatatlan, hisz állatok millióit tartják szörnyű körülmények között, és a vágóhídig való eljutásig rengeteg szenvedésen mennek keresztül. Továbbá jelentős környezetszennyezéssel is jár ez az előállítási mód.

Húst helyettesítő termékeknek meg rengeteg fajtája létezik, a piacot leginkább a szójából készült termékek uralják. A mesterséges hússal azonban azokat az fogyasztókat kívánják kiszolgálni, akik nem hajlandóak lemondani a húsfogyasztásról.

A díjat ugyanis csak az a termék nyerheti el, ami a csirkehússal megtévesztésig hasonló ízt tud nyújtani. Ezt a PETA zsűri tagjai fogják tesztelni, és legalább 80 százalékuknak elégedettnek kell lennie az ízvilágot és külsőt illetően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdéses, hogy az állatvédők elégedettek lesznek-e az eredménnyel. Hisz gondoljunk csak bele, hova lesznek a csirkék és disznók, ha helyettük mesterségesen előállított termékeket fogyasztunk?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm