Hazánk a harmadik leggazdagabb ország Kelet-közép Európában

Pénzcentrum
2008. április 15. 10:00

A Világbank hétvégén közzétett jelentése szerint Magyarország a 41. helyen áll a világ GDP rangsorában, Kelet-közép Európában pedig harmadik helyen áll - írja a Világgazdaság.

A frissen közzétett fejlettségi mutatók, a vásárlóerő-paritáson számított összesített és egy főre jutó GDP nemzetközi összehasonlítása alapján hazánk a kelet-közép-európai térség harmadik leggazdagabb állama, évi 17 ezer dollárral. Ez azt jelenti, hogy a 2005-ös adatok alapján egyedül Szlovénia és Csehország teljesített jobban a térségben. Természetesen az elmúlt két évben ez a rangsor valószínűleg változott némileg, hazánk rovására.

Forrás: Világbank


Ugyan ebben az összehasonlításban Katar és Luxemburg vezeti a listát 70,7 ezer és 69,7 ezer dolláros egy főre jutó GDP-vel, nagyságrendekkel elhúzva az őket követő országok előtt.

Az EU legnagyobb tagországai és Svájc közel kétszer akkora egy főre jutó termelési értékkel rendelkeznek, mint hazánk, és fele akkorával, mint a leggazdagabbak. Ez évi 30 ezer dollár körüli egy főre jutó GDP jelent.

Az összesített GDP tekintetében még mindig az USA vezet, évi 12 398 milliárd dollárral, második helyen pedig Kína végzett. Ez a legújabb PPP számítási módszer eredményeit tükrözi. Ha azonban nominális valutaárfolyamon hasonlítjuk össze az országok teljesítményét, úgy Kína negyedik helyre szorul vissza, de a többi fejlődő ország is hátrébb kerülne a ranglistán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: Világbank


A jelentésből szintén kiderül, hogy a fejlődő országok egyre nagyobb szeletet szelnek a világ termelési tortájából. 2000-ben még csak 36 százalékát, 2005-ben már 41 százalékát ők termelték. Mára a világ 12 leggazdagabb országából 5 már fejlődő ország.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?