Hazánk a harmadik leggazdagabb ország Kelet-közép Európában

Pénzcentrum
2008. április 15. 10:00

A Világbank hétvégén közzétett jelentése szerint Magyarország a 41. helyen áll a világ GDP rangsorában, Kelet-közép Európában pedig harmadik helyen áll - írja a Világgazdaság.

A frissen közzétett fejlettségi mutatók, a vásárlóerő-paritáson számított összesített és egy főre jutó GDP nemzetközi összehasonlítása alapján hazánk a kelet-közép-európai térség harmadik leggazdagabb állama, évi 17 ezer dollárral. Ez azt jelenti, hogy a 2005-ös adatok alapján egyedül Szlovénia és Csehország teljesített jobban a térségben. Természetesen az elmúlt két évben ez a rangsor valószínűleg változott némileg, hazánk rovására.

Forrás: Világbank


Ugyan ebben az összehasonlításban Katar és Luxemburg vezeti a listát 70,7 ezer és 69,7 ezer dolláros egy főre jutó GDP-vel, nagyságrendekkel elhúzva az őket követő országok előtt.

Az EU legnagyobb tagországai és Svájc közel kétszer akkora egy főre jutó termelési értékkel rendelkeznek, mint hazánk, és fele akkorával, mint a leggazdagabbak. Ez évi 30 ezer dollár körüli egy főre jutó GDP jelent.

Az összesített GDP tekintetében még mindig az USA vezet, évi 12 398 milliárd dollárral, második helyen pedig Kína végzett. Ez a legújabb PPP számítási módszer eredményeit tükrözi. Ha azonban nominális valutaárfolyamon hasonlítjuk össze az országok teljesítményét, úgy Kína negyedik helyre szorul vissza, de a többi fejlődő ország is hátrébb kerülne a ranglistán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: Világbank


A jelentésből szintén kiderül, hogy a fejlődő országok egyre nagyobb szeletet szelnek a világ termelési tortájából. 2000-ben még csak 36 százalékát, 2005-ben már 41 százalékát ők termelték. Mára a világ 12 leggazdagabb országából 5 már fejlődő ország.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm