Továbbra is csökken az infláció

Pénzcentrum
2008. április 11. 09:39

Az idei év harmadik hónapjában tovább folytatta a januárban megkezdett csökkenést az éves inflációs ráta, így márciusban 6,7 százalékot tett ki. Az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalékos volt, szemben a februári 1,1 százalékos adattal - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


Mi történt 1 hónap alatt?

2008 februárjához képest emelkedett az étolaj (2,7%), az idényáras élelmiszerek (1,6%), valamint a munkahelyi előfizetéses étkezés (0,9%) ára. Az élelmiszerek árának emelkedési üteme februárhoz képest tovább mérséklődött, így 0,4 százalékkal emelkedett összességében az előző hónaphoz képest.

Felüdülést jelenthet, hogy árcsökkenést tapasztaltak a szalámi, szárazkolbász, sonka (2,9%), a tojás (2,1%), a cukor (2,0%) és a tej (1,1%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számított élelmiszerár-emelkedés 0,2 százalékos volt márciusban.


Márciusban a legnagyobb mértékben az ilyenkor megszokott szezonális változásnak megfelelően a ruházkodási cikkek árai (2,8 %) emelkedtek. Az egyéb cikkek árai szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (1,2%) drágultak, ezen belül a járműüzemanyag-árak 3,3%-kal emelkedtek. Átlag alatti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,4%) és a tartós fogyasztási cikkek (0,3%) körében.

Mi történt 1 év alatt?

Újfent az átlagosnál magasabb mértékben emelkedtek az előző év azonos időszakához képest az élelmiszerek árai, 12,3 százalékkal (az előző hónapi ütemnél kisebb mértékben). Ezen belül is sokkal többet kell fizetnünk z étolajért (52,4%), a lisztért (47,8 %), a száraztésztáért (25,2%), a tejért (20,6%), a kenyérért (20,1%), a sajtért (19,7%), valamint a péksüteményekért (18,2%).


Az energia ára átlagot meghaladó mértékben, 8,1 százalékkal növekedett, ezen belül a vezetékes gázért 9 százalékkal, az elektromos áramért pedig 9,8 százalékkal kellett többet fizetni márciusban. Átlag alatt drágultak az egyéb cikkek (6,2%), a szeszes italok, dohányáruk (5,0%), valamint a szolgáltatások (6,1%). A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott 2007. márciushoz képest, míg a ruházkodási cikkek (0,2%) esetében kis mértékű áremelkedés volt megfigyelhető.

Mi van a kosarunkban és Európában?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)Nyugdíjas infláció

A KSH által publikált nyugdíjas árindex értéke is csökkent februárhoz képest. Az előző év azonos időszakához képest 2008 márciusában 7,3 százalékkal növekedett a nyugdíjas fogyasztói kosárban megtalálható termékek ára.


Mi várható?

A Portfolio.hu által készített elemzői felmérés alapján márciusra 6,6 - 7,3 százalékos inflációt vártak, év végére pedig 4,3 - 5,3 százalékos inflációra számítanak.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?