8 °C Budapest

Árakat vizsgál az EU

Pénzcentrum
2008. február 11. 08:45

Nem kell feltétlenül a fogyasztók megtévesztésére gondolni, ha valahol drágább valami - de akár ez is lehet az oka. Egyes országokban például rosszabbul jártak a vásárlók az energiapiac felszabadításával, vagy sokan nem olyan mobiltelefon-előfizetési csomagot rendelnek meg, amely a szokásaikkal és a pénztárcájukkal összhangban lenne. A jobb összehasonlítást szolgálja az uniós "eredménytábla", amelyet a minap harangozott be Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős tagja - írja a Népszabadság.

Az első ilyen összehasonlításból kiderült: a legtöbb panaszt a hollandok, a legkevesebbet pedig a görögök teszik a szolgáltatásokra - ami persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy Amszterdamban minden rosszabb, mint Athénban. A magyarok is többet nehezteltek az internetszolgáltatásokra, mint a vezetékes telefóniára.

Láthatóan vérszemet kapott Brüsszel a barangolási (roaming) díjak sikeres korlátok közé szorításától. Más területen is eredményekre törekszik, de "helyből" azért nem ugrik neki a piac olyan tapasztalt játékosainak, mint a France Télécom. Az azonnali törvényt! kiáltásnál vannak kifinomultabb eszközök is, például annak kivívása, hogy a fogyasztók jobb tájékoztatáshoz jussanak az árakról és a díjcsomagokról. Ezt az Európai Bizottság a fogyasztói hitelek vonatkozásában már konkrétan kezdeményezte is a napokban: az egész kontinensen ugyanannyi idő (két hét) alatt lehet majd elállni az üzlettől, ugyanakkora díjat kell fizetni, ha a vevő az ütemezéshez képest előbb fizet, és a hitelfeltételeket ugyanolyan mutatók szerint kell feltüntetni.

A fogyasztóvédelem klaszszikusan "civil" terület; most az európai ernyőszervezet, a BEUC elsőként állt az uniós összehasonlító eredménytábla ötlete mögé. Eddig inkább az olyan fogyasztóvédelmi magazinokban lehetett bízni Nyugat-Európában is, mint például a belga Test Achats vagy a francia UFC-Que Choisir. Az utóbbi indítványára kezdődött meg például a vizsgálat, amelynek eredményeként éppen tavaly "karácsonyi ajándékot" kaptak a francia fogyasztók a párizsi versenyhatóságtól. Összesen 37 millió euróra (9,3 milliárd forintra) bírságoltak meg nyolc nagy játékgyártót, illetve forgalmazót.
A szinte eurócentre egyeztetett árak kialakításában főleg a Carrefour hipermarketláncot marasztalták el. A lánc - a fejlemények fényében túlságosan is átlátszóan - hat éve azt ígérte vásárlóinak: ha olcsóbban megtalálják másutt ugyanazt a játékot, akkor a különbség tízszeresét fizeti meg nekik. A versenyhatóság úgy látta, hogy a jobbára Kínába kiszervezett gyártás ugyan egyre olcsóbbá vált, de az összejátszás miatt ez az árakban nem jelentkezhetett. A gyártók közül a Lego, a Chicco, a Hasbro, a Goliath és a MegaBrands, a forgalmazói oldalon pedig a Maxi Toys és a JouéClub kapott még bírságot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem